Dit zijn de meest voorkomende eerste zwangerschapssymptomen

Je voelt je anders dan normaal, moet ineens heel vaak plassen of bent de laatste tijd vaak duizelig. Dit kunnen zwangerschapssymptomen zijn. Vanaf wanneer je deze eerste zwangerschapssymptomen kunt ervaren verschilt per persoon, maar ligt meestal rond de derde of vierde week. Wij zetten de meest voorkomende zwangerschapssymptomen voor je op een rij.

1. Duizeligheid tijdens de zwangerschap

‘Wat voel je eigenlijk als je zwanger bent?’, is wellicht een vraag die de laatste dagen door je hoofd spookt. Duizeligheid kan een symptoom zijn dat je zwanger bent. Je voelt je dan wat draaierig en licht in je hoofd. Het hormoon progesteron kan hiervan de oorzaak zijn. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat je bloedvaten ontspannen en wat verwijden. Hierdoor stroomt er meer bloed naar je hersenen dan normaal, waardoor je je duizelig kunt voelen.

2. Je bent overtijd

Wanneer je één dag overtijd bent, hoeft dit niet meteen te betekenen dat je zwanger bent. Maar… het kán natuurlijk wel! Wanneer je een regelmatige cyclus hebt, kan dit juist het eerste teken van zwangerschap zijn. Wanneer je menstruatiecyclus onregelmatiger is, kun je door middel van een ovulatietest monitoren wanneer jouw eisprong plaatsvindt. Een positieve ovulatietest krijg je ongeveer 24 uur voordat je een eisprong hebt.  Ben je 14 dagen na de eisprong nog niet ongesteld? Dan is de kans groot dat je zwanger bent en kun je een zwangerschapstest doen om het zeker te weten.

3. Licht bloedverlies

Heb je last van licht bloedverlies? Dit hoeft niets ernstigs te betekenen! Het kan zelfs een symptoom zijn dat je zwanger bent. Deze lichte bloeding kan namelijk een innestelingsbloeding zijn, welke je krijgt nadat de eicel zichzelf vastzet in de baarmoederwand.

4. Je hebt last van misselijkheid

Ben je de laatste tijd regelmatig misselijk? En dan vooral in de ochtend? Dan ben je misschien wel zwanger! Misselijkheid is een veelvoorkomend zwangerschapssymptoom. Misselijkheid tijdens de zwangerschap komt vermoedelijk door de toename van het zwangerschapshormoon hCG.

5. Je bent de laatste tijd erg vermoeid

Vermoeidheid is een zwangerschapssymptoom dat je vooral in het begin van je zwangerschap kunt ervaren. Je lichaam is aan het veranderen en enorm hard aan het werk om alles gereed te maken, zodat jij uiteindelijk een gezond kindje op de wereld kunt gaan zetten. Geen wonder dat je je moe voelt. Geef hier vooral lekker aan toe! Na de eerste drie maanden is deze vermoeidheid in de meeste gevallen verdwenen.

6. Vaker plassen

Ben je deze ochtend al drie keer naar het toilet geweest terwijl je het normaal gesproken gemakkelijk tot de middag volhoudt? Wanneer je zwanger bent, moet je vaker plassen. Maar waarom eigenlijk? Je baarmoeder groeit. Hierdoor blijft er steeds minder plaats over voor je blaas. Je baarmoeder begint tegen je blaas aan te drukken waardoor je vaker moet plassen.

7. Je hebt gevoelige borsten

Vaak wordt dit als één van de eerste zwangerschapssymptomen benoemd. Gevoelige, gespannen borsten en tepels kunnen op een zwangerschap wijzen. Bovendien is het mogelijk dat je borsten wat groter zijn dan normaal. Dit komt doordat je doorbloeding verbetert. Echter, je kunt dit ook ervaren wanneer je ongesteld moet worden. Houd het dus even goed in de gaten.

Komen bovenstaande symptomen jou bekend voor? Dan is de kans groot dat je zwanger bent! De volgende stap is het doen van een zwangerschapstest. En wist je dat, wanneer je zwanger bent, je andere vrouwen kunt helpen om ook zwanger te worden? Lees hoe het werkt.