Alles wat je wilt weten over een zwangerschapstest

Wanneer kun je een zwangerschapstest doen, waar kun je een zwangerschapstest kopen of wat als je zwangerschapstest positief is? Allemaal vragen die je kunt hebben. En wij hebben het antwoord voor je.

Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

Wanneer je het vermoeden hebt dat je zwanger bent, kun je een zwangerschapstest doen. De meeste zwangerschapstesten geven aan dat je ze kunt doen vanaf het moment dat je één dag overtijd bent. Er zijn ook testen waarmee je al in een heel vroeg stadium kunt checken of je zwanger bent, zoals deze van Predictor. Met deze test kun je al 6 dagen vóór je verwachte menstruatie testen. Bij een vroege test kan de uitslag van de test wel wat minder betrouwbaar zijn.

Geadviseerd wordt om een zwangerschapstest aan het begin van de dag te doen, als je nog niet zoveel gedronken hebt. Je ochtendurine bevat namelijk het meeste hCG-hormoon en dat is het hormoon waar de zwangerschapstest op reageert. Zorg er bovendien voor dat je vooraf goed de bijsluiter leest, zodat je de test op de juiste manier uitvoert en de uitslag zo betrouwbaar mogelijk is. In de bijsluiter staat ook beschreven hoe je de testuitslag moet aflezen.

Waar kun je een zwangerschapstest kopen?

Er zijn ontzettend veel verkooppunten van zwangerschapstesten. Zo kun je ze bijvoorbeeld bij de apotheek, drogist of supermarkt kopen. Wil je ze liever niet in een fysieke winkel halen? Dan is het ook mogelijk om een zwangerschapstest online te bestellen.

Een zwangerschapstest, hoe werkt het?

Een zwangerschapstest meet de hoeveelheid hCG-hormoon in je urine. Dit hormoon wordt door je lichaam geproduceerd wanneer je zwanger bent. Elke twee dagen verdubbelt dit hormoon. Het is dus slim om niet te vroeg te testen, zodat er zeker voldoende hCG-hormoon in je urine aanwezig is wanneer je de test doet.  

Wist je al dat je dankzij het hCG-hormoon ook andere stellen met een kinderwens kunt helpen? Lees hier hoe het werkt!

Positieve zwangerschapstest

Is je zwangerschapstest positief? Dan ben je zwanger, gefeliciteerd! Vanaf nu is het extra belangrijk om op je voeding en leefstijl te letten. Daarnaast is het goed om een afspraak te maken met een verloskundige bij jou in de buurt. Breng daarnaast eventueel je huisarts op de hoogte, zeker wanneer je medicijnen slikt, omdat deze mogelijk van invloed kunnen zijn op de ontwikkeling van je ongeboren kindje.