Alles wat je wilt weten over zwangerschapsverlof

Tegen het einde van je zwangerschap kan het lastig worden om alle dagelijkse dingen nog te doen. Je buik gaat steeds meer in de weg zitten en je bent sneller vermoeid. Ook werken is niet altijd meer zo’n pretje. Daarom is het fijn als je kunt gaan genieten van je zwangerschapsverlof. Maar wanneer mag je eigenlijk met zwangerschapsverlof, hoelang duurt het en hoe zit het met je partner? Wij vertellen je er alles over.

Wat is zwangerschapsverlof?

Officieel is je zwangerschapsverlof het verlof vóór je bevalling. Daarna heet het bevallingsverlof. Echter wordt er in de volksmond voor beide vooral gebruik gemaakt van de term zwangerschapsverlof.

Hoelang heb je zwangerschapsverlof?

In totaal heb je recht op minimaal 16 weken verlof. Hiervan kun je zelf bepalen of je 4, 5 of 6 weken voor je uitgerekende datum met verlof gaat. De weken die je daarna nog over hebt, is je bevallingsverlof. Beval je na je uitgerekende datum? Dan heb je wat betreft je verlofperiode geluk, want dan duurt deze langer. Je bevallingsverlof gaat namelijk pas in op de dag dat je kindje wordt geboren.

Wanneer je zwanger bent van een twee- of meerling heb je recht op meer weken zwangerschapsverlof, namelijk 8 tot 10 weken voor je bevalling. Na je bevalling heb je nog recht op 10 tot 12 weken, in totaal dus minimaal 20 weken. 

Zwangerschapsverlof berekenen

Je kunt je zwangerschap berekenen door van je uitgerekende datum 6 weken terug te tellen. Vanaf deze datum mag je met zwangerschapsverlof, maar je kunt er dus ook voor kiezen om nog 1 of 2 weekjes door te werken. 

Verlof partner

Ook al hoeft je partner niet te bevallen, het is wel fijn als jullie na de geboorte samen van jullie kindje kunnen gaan genieten. Net zoals jouw bevallingsverlof, heeft je partner ook recht op geboorteverlof, oftewel vaderschaps-/partnerverlof.

Hoeveel geboorteverlof je als partner precies krijgt, hangt af van het aantal uur dat je werkt. Werk je bijvoorbeeld 32 uur per week, dan krijg je 32 uur geboorteverlof. Daarbovenop heb je sinds 2020 ook recht op maximaal 5 weken aanvullend verlof. Je vraagt dit verlof via je werkgever aan. Je krijgt in deze periode geen salaris, maar een uitkering vanuit het UWV. Dit is maximaal 70% van je dagloon. Deze hoef je niet zelf aan te vragen. Wanneer je je verlof via je werkgever aanvraagt, regelen zij de rest.

Wel moet je in de gaten houden dat je dit minimaal 4 weken voordat je je verlof in wilt laten gaan moet aanvragen bij je werkgever. Denk hier van tevoren goed over na en ga hier met je werkgever over in gesprek, er is namelijk veel mogelijk. Zo kun je ervoor kiezen om de 5 weken in één keer op te nemen of om het te verspreiden over de rest van het jaar.

Naast het geboorteverlof en het aanvullende geboorteverlof hebben jullie beide ook recht op ouderschapsverlof. Beide ouders hebben recht op maximaal 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Deze uren moet je in de eerste 8 jaar na de geboorte van je kindje opnemen.

Zwangerschapsverlof zzp

Wanneer je als zzp’er werkzaam bent, ligt het allemaal net wat anders. Als zelfstandig ondernemer heb je recht op een uitkering van minimaal 16 weken, de Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ). Deze weken zijn zowel voor tijdens je zwangerschap, als na je bevalling. Ze gaan 6 tot 4 weken voor je uitgerekende datum in. Na de bevalling heb je altijd recht op nog 10 weken.

Om in aanmerking te komen voor de volledige ZEZ, moet je in het kalenderjaar voordat je zwanger was ten minste 1.225 uur hebben gewerkt. Je krijgt dan gedurende deze weken het minimumloon voor jouw beroep uitgekeerd. Heb je minder gewerkt, dan zal de uitkering lager uitvallen.

Ben je vrijwillig verzekerd voor de Ziektewet bij het UWV? Dan ontvang je van het UWV een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Dit is 100% van je dagloon.

De ZEZ kun je aanvragen bij het UWV. Dit doe je minimaal twee weken voordat je wenst dat de uitkering ingaat, maar liever langer van tevoren.

Zwangerschapsverlof en vakantie

Heb je in de periode van je zwangerschapsverlof al vakantiedagen opgenomen, dan worden deze niet afgeschreven. Wanneer je werkzaam bent in het onderwijs en je zwangerschapsverlof tegelijkertijd met schoolvakanties valt, dan moeten deze dagen later gecompenseerd worden. Tijdens je verlof blijf je ook gewoon vakantie-uren opbouwen. 

Gelukkig is het wat betreft zwangerschapsverlof in Nederland erg goed geregeld. Jij en je partner hebben ruim de tijd om heerlijk van jullie kleintje te gaan genieten als het zover is!