Foliumzuur tijdens je zwangerschap

Van nature zit foliumzuur in broccoli, stevige bladgroenten (zoals boerenkool of spinazie), volkorenbrood, sommige fruitsoorten, sinaasappelsap en noten. Als het goed is krijg je dit dagelijks dus al binnen. Maar tijdens je zwangerschap, en wanneer je zwanger probeert te worden, is het goed om extra foliumzuur te slikken. Wij leggen je uit waarom.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B11, is een vitamine die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren en om te kunnen groeien. Het ondersteunt je lichaam bij de aanmaak van nieuwe rode en witte bloedcellen, een goede celdeling en bij de opbouw van aminozuren. Ook draagt foliumzuur bij aan een verbeterde weerstand en de werking van je zenuwen.  

Waarom moet ik foliumzuur slikken?

Via je voeding krijg je al foliumzuur binnen, maar het is best een uitdaging om het foliumzuur dat je extra nodig hebt tijdens je zwangerschap, ‘er bij’ te eten. Tijdens je zwangerschap wordt aangeraden om zo’n 400 microgram extra foliumzuur per dag binnen te krijgen. Dat zou betekenen dat je heel wat extra moet eten (zo’n 30 volkoren boterhammen) om daar aan te komen. Niet echt haalbaar toch? Daarom is het raadzaam om foliumzuur tot je te nemen in de vorm van een supplement.

Zoals we hierboven al benoemden helpt foliumzuur je lichaam om goed te werken en te groeien. En aangezien er nu (of binnenkort) een klein wondertje in je buik groeit, is dit extra belangrijk. Deze vitamine speelt namelijk ook een grote rol bij de ontwikkeling van je kindje. Foliumzuur helpt bij de vorming van het centrale zenuwstelsel van je kindje, het verbetert de groei van weefsels in de placenta en het verkleint de kans op aangeboren afwijkingen.

Wanneer moet ik foliumzuur slikken?

Het advies van de Gezondheidsraad is om een supplement foliumzuur te gebruiken vanaf 4 weken voor tot 8 weken na de bevruchting. Start bijvoorbeeld wanneer je stopt met de pil of andere anticonceptie. Je kindje kan het extra foliumzuur namelijk vanaf het begin al heel goed gebruiken. Blijf de supplementen slikken tot de 10e week van je zwangerschap.

Een voorbeeld van een goed supplement is Compleet Zwanger van Davitamon. Dit supplement bevat een combinatie van vitamines en mineralen met onder andere de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 400 microgram extra foliumzuur én 10 microgram vitamine D3. Davitamon Compleet Zwanger is een aanvulling op je voeding en speciaal afgestemd op de behoefte van jouw lichaam als aanstaande moeder.