Tijdens de zwangerschap verandert er veel aan je lichaam. Over die grote ronde buik, grotere voeten (je bent niet de enige!), en natuurlijk die heerlijke zwangerschapsgloed hebben we allemaal gehoord. Het is logisch dat je denkt en misschien hoopt dat alles weer terugkeert naar normaal wanneer je eenmaal bent bevallen, maar ook na de zwangerschap ondergaat het lichaam nog veel veranderingen.

 

  1. Je buik krimpt niet meteen in

Na de bevalling zal je buik niet meteen terugkeren naar hoe het was voordat je kleine erin vertoefde. Het kan bijvoorbeeld enkele weken duren voordat je baarmoeder weer haar normale grootte krijgt. Doordat je buik flink gegroeid is tijdens de zwangerschap, is de huid daarnaast opgerekt. Veel vrouwen houden dan ook naast striae een ‘buikje’ of wat extra huid over.

 

  1. Je hebt overal pijn, ook op plekken die niet zo logisch lijken

Het in de wereld brengen van je kleine wonder is niet bepaald een pijnloze ervaring. Toch kan het je verrassen waar je zoal pijntjes hebt na de bevalling. Wist je bijvoorbeeld dat veel vrouwen pijn in hun polsen en andere gewrichten krijgen? Dit komt door het hormoon relaxine dat tijdens de zwangerschap vrijkomt. Hierdoor ontspannen je spieren meer, wat er helaas ook voor zorgt dat je meer last krijgt van je gewrichten wanneer de zwangerschap voorbij is.

 

  1. Je hormonen gaan tekeer

Je hormonen doen flink wat werk tijdens je zwangerschap. Nu je eenmaal bevallen bent, is er ook weer een andere hormoonhuishouding nodig. Dit kan ervoor zorgen dat je ’s nachts heel wat zweet. Alsof je nachten niet al genoeg veranderd zijn!

Daarnaast verliezen veel vrouwen na de bevalling behoorlijk wat haar. Geen zorgen, ook dit heeft te maken met hormonale veranderingen. Binnen 3 maanden is je coupe meestal weer hersteld. Mocht dat niet zo zijn, is het verstandig contact op te nemen met de dokter.

 

  1. Je borsten zwellen (alweer)

Nu je bevallen bent, maakt je lichaam zich klaar voor de borstvoeding. Hierdoor zwellen je borsten in eerste instantie op. Na een tijdje zakt dit, maar je huid is door de zwelling wat opgerekt. Hierdoor kunnen de borsten iets gaan hangen.

 

  1. Je bent nog steeds prachtig

Hoe lastig het ook kan zijn om de veranderingen in je lichaam te accepteren, ben je nog steeds mooi. Je lichaam heeft net een klein mensje gebaard! Niet alleen ben je in staat tot zulke wonderlijke dingen, maar alle striae, littekens en nieuwe ontwikkelingen in je lijf maken het tot jouw unieke lijf. En daar hoeft niets aan veranderd te worden.

GASTAUTEUR – heeft 1 verhalen geschreven.

Meer Artikelen

  • Geen artikelen gevonden