Dit weekend werd onze Bas 4 jaar. We vierden een groot feest, want onze peuter is vanaf nu een kleuter. Op naar de kleuterschool. Alleen kan hij niet terecht op een gewone kleuterschool. Bas heeft TOS: een taalontwikkelingsstoornis. Hij zit al een jaar op de vroegbehandelingsgroep voor peuters.

Het consultatiebureau signaleerde een taalachterstand toen Bas net twee jaar was. We maakten ons geen zorgen, ik ging ook pas laat praten. We werden doorverwezen naar een audiologisch centrum. Mijn man Frank ging met hem mee, ik ging gewoon naar mijn werk. Die dag zijn we flink geschrokken.  Telefonisch hoorde ik de uitslag: Bas zou een forse taalachterstand hebben en werd doorverwezen naar een peuterbehandelgroep.

Hij is daar een jaar geweest en intensief behandeld. We zijn blij dat het consultatiebureau aan de bel heeft getrokken. We hadden nog nooit van TOS gehoord. Toch komt deze taalontwikkelingsstoornis best vaak voor: 1 op de 20 kinderen heeft het. De leeftijd van 2 tot 4 jaar is een zeer belangrijke fase voor de taalontwikkeling en dan kan het effectief worden behandeld.

Wij hebben onze Bas zien opbloeien in een jaar tijd. Hij was een pittige peuter. Driftbuien, weglopen en niet luisteren. Tuurlijk zijn wel meer peuters zo, maar het helpt wel als je elkaar begrijpt en afspraken kunt maken.

We volgden zeven avonden de cursus gebarentaal (ter ondersteuning van het leren van taal), en later de hennen cursus: leren communiceren met je kind.  Het was voor ons erg leerzaam en interessant en we merkten dat het resultaat had in het contact met Bas. Naast de cursus werden filmpjes opgenomen hoe we spelen met hem, die we later analyseerden. We leerden technieken aan hoe we Bas zo goed mogelijk konden ondersteunen in zijn ontwikkeling.

Het was intensief, maar hoe fijn als het zijn vruchten afwerpt. Ook zijn zus Felicia leerde snel gebarentaal aan via een dvd. Heel mooi om te zien hoe kinderen met elkaar kunnen communiceren. Felicia en Bas kunnen heerlijk spelen en Felicia benoemt alles.

Bas had een lange weg te gaan, maar zit nu in een goede flow. Lang bleef zijn woordenschat steken op 50 woorden, maar sinds een paar weken maakt hij zinnetjes en kent hij ook woorden van meerdere lettergrepen.

Toch is hij nog niet communicatief redzaam. Speciaal onderwijs op het gebied van taal (cluster 2) is de beste plek. Onze Bas komt er wel, op zijn manier, in zijn eigen tempo. Wie weet, mag hij later instromen op het regulier basisonderwijs.

 

Herken je signalen van TOS bij je kind? Kijk hier voor meer informatie. Het is belangrijk om dit op tijd aan te pakken, anders heeft je kind er mogelijk de rest van zijn leven last van.

Gastauteur – heeft 33 verhalen geschreven.

Meer Artikelen