Je hebt er vast wel eens van gehoord: een doula. Maar wat is het nou precies en wat kun je van zo’n doula verwachten? In deze blog leggen we uit wat een doula is en hoe ze jou kan helpen tijdens de zwangerschap en de bevalling.

Een doula komt van het Griekse woord doulé. Dat betekent zoiets als een vrouw die een vrouw helpt, of een dienende vrouw. Je kunt een doula zien als een soort geboortecoach. Wat de doula precies doet, hangt af van je eigen wensen. Maar belangrijk is dat ze medische kennis heeft en alles over bevallingen weet. Een doula kan je helpen om je bevalling zo prettig mogelijk te laten verlopen, maar kan je ook steunen voor en na de zwangerschap. Een doula neemt nooit de plek in van jouw medisch verzorgenden, maar is er voor je met al haar kunde en ervaring.

Wat betekent dat in de praktijk? De meeste vrouwen zoeken contact met een doula tijdens de zwangerschap, een enkeling al na het stoppen met anticonceptie of juist vlak voor de bevalling. Als geboortecoach is een doula beschikbaar voor jouw angsten en onzekerheden, of gewoon voor vragen die je hebt over de zwangerschap of de bevalling. Een doula kan ook helpen met het opstellen van een geboorteplan. Een doula is er om je aan te moedigen als je het even moeilijk hebt. Gaat het niet zoals je wilt of hoopt tijdens de zwangerschap of bevalling? Jouw doula kan je gerust stellen.

Ondanks dat jouw doula er is om jou te steunen, is het niet zo dat ze de rol van jouw partner overneemt. Een goede doula geeft juist ruimte aan de partner en waardeert zijn of haar inbreng. Wel is het zo dat de doula de partner kan ondersteunen en bepaalde suggesties kan doen om het voor jou gemakkelijker en comfortabeler te maken.

Een doula mag nooit medische ingrepen verzorgen of diagnoses stellen, ondanks dat ze kennis van zaken heeft. Het belangrijkste is dat de doula jou vertrouwen geeft en dat je je goed voelt bij jouw doula. Is dat niet zo, dan is er misschien niet de juiste match.

Gastauteur – heeft 33 verhalen geschreven.

Meer Artikelen

  • Geen artikelen gevonden