“Wat zouden veel van mijn patiënten graag mee willen doen met Moeders voor Moeders. En wat zijn er veel van hen ontzettend blij dat andere vrouwen zich samen met Moeders voor Moeders inzetten voor hun vruchtbaarheid”, zegt Gilles Stoop, acupuncturist gespecialiseerd in vruchtbaarheidsproblemen. Hij ziet dagelijks vrouwen én mannen met vruchtbaarheidsproblemen. Vaak al jarenlang met een kinderwens die alsmaar niet vervuld wordt. En bezig met vruchtbaarheidsbehandelingen met de bijbehorende medicatie, die via veel vrouwen die gelukkig wel zwanger zijn beschikbaar is.

Wat kan een acupuncturist nou doen bij vruchtbaarheidsproblemen? Je gaat daarvoor toch via je huisarts naar de gynaecoloog? Dat klopt, maar aanvullend op de vruchtbaarheidsbehandelingen kan een acupuncturist je heel goed helpen om je vruchtbaarheid te verbeteren. Gilles Stoop vertelt graag hoe dat werkt.

Acupunctuur wordt al duizenden jaren met succes gebruikt bij vruchtbaarheidsproblemen. Vroeger vooral in China en andere Aziatische landen. Maar gelukkig ook steeds meer bekend in de Westerse wereld.  De WHO heeft in 1979 een lange lijst van aandoeningen gepubliceerd waarvoor acupunctuur als geneeswijze wordt ingezet. Verminderde vruchtbaarheid staat ook op die lijst.

Acupunctuur, wat is dat ook alweer?
Acupunctuur (acus=naald, punctum=prik) is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze. Daarbij worden dunne naalden op bepaalde punten in het lichaam geplaatst. De acupuncturist kan daarmee energieën afremmen of juist stimuleren. De acupunctuurpunten liggen op banen, meridianen genoemd, die samen een energienetwerk vormen.

Hoe werkt acupunctuur bij vruchtbaarheidsproblemen?
Acupunctuur kan helpen bij veel verschillende vruchtbaarheidsproblemen. Maar ook bij patiënten met de diagnose “onbegrepen onvruchtbaar” kan acupunctuur helpen.

Voor de vruchtbaarheid van de vrouw begint een acupuncturist meestal met het reguleren van de menstruatiecyclus. Menstruaties die onregelmatig zijn, pijnlijk of met veel bloedverlies zijn niet alleen heel vervelend, maar laten vaak ook zien dat een bepaald evenwicht verstoord is. Acupunctuur kan helpen dit evenwicht en een goede cyclus te herstellen, een belangrijke voorwaarde voor de vruchtbaarheid. In China zeggen ze dan ook: je kunt pas zaaien als de voedingsbodem er klaar voor is.

Acupunctuur versterkt verder de energie en de doorbloeding van de gynaecologische organen. Daarnaast zorgt het voor een goede hormoonhuishouding, rust en vermindering van stress. Heel belangrijk, want als het met zwanger worden niet wil lukken kun je daar flink gestrest van raken. En stress is nou juist weer niet goed voor de vruchtbaarheid.

Acupunctuur bij IUI, IVF en ICSI
Reguliere en alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur kunnen elkaar heel goed aanvullen. Een goed voorbeeld daarvan is de begeleiding bij vruchtbaarheidsbehandeling zoals IUI, IVF of ICSI.

Acupunctuur ondersteunt deze behandelingen. Het helpt ook om de bijwerkingen van medicatie te verminderen en je wachtweken goed door te komen. Mag dat dan, acupunctuur tijdens je mogelijke zwangerschap? Op diverse fora is dit een veelgestelde vraag. Omdat sommige mensen denken dat je dit soort dingen moet laten. Ze zijn bang dat het misschien de zwangerschap verstoort. Gelukkig is het tegendeel waar: acupunctuur kan juist helpen om de zwangerschap te ondersteunen en in stand te houden. Veel onderzoeken hebben dit effect aangetoond.

Prikken, maar dan anders
Als je met vruchtbaarheidsbehandelingen bezig bent kun je soms geen naald meer zien. Heel begrijpelijk na al die prikken met hormonen en ook nog eens de punctienaald. Acupunctuurnaalden zijn daar gelukkig niet mee te vergelijken. Ze zijn zo dun dat je ze niet of nauwelijks voelt. En als je ze soms voelt is dat geen pijn, maar alleen een soort tinteling. Nog meer geruststellende informatie: acupunctuurnaalden werken vaak ontspannend. Het komt dan ook wel voor dat patiënten er zo rustig van worden dat ze ter plekke in slaap vallen. Over dat ontspannende effect vertel ik verderop in dit blog graag meer.

Energieën in vruchtbare balans
Wat doet acupunctuur dan precies tijdens de wachtweken? Voor het antwoord daarop is het goed om nog even te vertellen dat acupunctuur energieën kan stimuleren maar ook afremmen. En dat is precies wat wij ook doen tijdens de wachtweken. We remmen de energie die spanning en onrust in de baarmoeder kan veroorzaken. Alles is in deze periode gericht op kalmering en een goede doorbloeding van de baarmoeder om een innesteling te bevorderen. Je nier-energie gaan we juist stimuleren. Die is namelijk heel belangrijk voor de vruchtbaarheid en het vasthouden van de zwangerschap. Klinkt dit misschien wat vreemd, de energie van je nieren? Je organen hebben volgens de Chinese Geneeskunde andere functies naast de functies die wij kennen in de Westerse geneeskunde. Zo is je nier-energie volgens de Chinese geneeskunde bepalend voor de voortplanting.

Minder bijwerkingen van hormoonmedicatie
Tijdens de wachtweken gebruik je weer andere hormonen dan daarvoor. Meestal gaat het om medicatie met progesteron. Dat kan soms vervelende bijwerkingen geven. Naast de last die je misschien nog hebt van de medicatie voorafgaand aan de terugplaatsing of inseminatie. Acupunctuur kan heel goed helpen om deze bijwerkingen te verminderen waardoor je je veel beter voelt. Tijdens de hele vruchtbaarheidsbehandeling, maar dus ook in de wachtweken.

De cirkel van stress doorbreken
De meest gehoorde klacht tijdens de wachtweken is, je raadt het al, stress. De onzekerheid en weken tussen hoop en vrees zorgen dat de spanning hoog kan oplopen. Vooral de tweede week is berucht. Het wordt vaak een lastige cirkel als je ook nog bedenkt dat stress een zwangerschap in de weg kan staan. Dan maak je je er druk om dat je vooral niet gestresst moet zijn waardoor je juist nog meer onder spanning staat. Afleiding zoeken kan helpen. En op internet vind je al googelend op “wachtweken” (of in het Engels op “2ww: the two week wait”) daarvoor talloze tips en do’s en dont’s. Maar helemaal relaxed voelt dat meestal nog steeds niet. Het is daarom goed om te weten dat acupunctuur de nodige rust kan brengen om je door deze moeilijke weken heen te helpen.

Stresshormonen en ontspanning
Hoe dat werkt? Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat acupunctuur de aanmaak van stresshormonen zoals bijvoorbeeld cortisol kan beïnvloeden. Acupunctuur kan helpen om een verhoogd niveau van deze stresshormonen te verlagen. Ook kan het de aanmaak van lichaamseigen stoffen zoals serotonine bevorderen. Dit zorgt voor ontspanning en een betere slaap. De behandeling zelf heeft vaak ook al een diep ontspannend effect, dat daarna nog zal aanhouden.

Aandacht voor emoties bij je kinderwens

Wat doen de spannende wachtweken met je? En het hele kinderwenstraject? Na een terugplaatsing of inseminatie gebeurt er vanuit het ziekenhuis of de kliniek waar je onder behandeling bent even niets. Deze vooral emotioneel spannende weken moet je zelf door zien te komen tot het moment dat je weet of je wel of niet zwanger bent. Maar juist in deze periode zijn aandacht, rust en ondersteuning van je vruchtbaarheid heel belangrijk. Acupuncturisten besteden veel aandacht aan de emoties rond vruchtbaarheidsproblemen. De Chinese Geneeskunde ziet je lichaam en geest als één geheel. Niet alleen het medische dossier is dus belangrijk,  maar ook de emoties bij je kinderwens want die zijn vaak heftig. Met gesprekken en acupunctuur krijgen deze gevoelens aandacht waardoor de energie weer beter kan stromen.

Acupunctuur en mannelijke (on)vruchtbaarheid
Als het probleem bij de man ligt kan acupunctuur ook goed helpen. Veel onderzoeken laten zien dat acupunctuur en ook Chinese kruiden een positief effect hebben op de spermakwaliteit. Dat is goed nieuws, want de reguliere geneeskunde heeft dan meestal geen oplossing voorhanden. Vaak wordt al snel gekozen voor vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF en ICSI; heel belastend voor de vrouw. Het is heel fijn als door de verbeterde kwaliteit een lichtere behandeling zoals IUI mogelijk is. En soms ontstaat er zelfs toch een natuurlijke zwangerschap.

Werkt acupunctuur echt om zwanger te worden?
Acupunctuur geeft vaak heel goede resultaten. Bij onbegrepen onvruchtbaarheid maar ook bij heel complexe vruchtbaarheidsproblemen. Veel onderzoeksresultaten bevestigen de positieve effecten. Maar helaas geeft acupunctuur net zoals de diverse vruchtbaarheidsbehandelingen geen garantie op een vervulde kinderwens voor iedereen. Het helpt om je zo vruchtbaar, rustig en gezond mogelijk voor te bereiden op je poging om je kinderwens te vervullen.

Veel patiënten geven aan dat ze zich door acupunctuurbehandelingen beter voelen. Ze krijgen meer energie en voelen zich rustiger. Erg welkom, want de fysieke en emotionele belasting van een vruchtbaarheidstraject kunnen zwaar zijn.

Vaak zien wij patiënten tijdens en aan het einde van hun zwangerschap weer terug. Om zwangerschapsklachten te helpen verlichten. En met acupunctuur de bevalling voor te bereiden: één van de leukste dingen van ons vak!

Wordt acupunctuur vergoed?
De meeste zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur geheel of gedeeltelijk, vanuit de aanvullende verzekering.

Check voordat je naar een acupuncturist gaat of hij/zij is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals bijvoorbeeld de NVA, Zhong en NAAV. Acupuncturisten die bij deze beroepsverenigingen zijn aangesloten moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen voor opleiding en praktijk. Zoek voor vruchtbaarheidsproblemen een acupuncturist die daarin is gespecialiseerd en er ervaring mee heeft.

Meer informatie:

Gilles Stoop
www.acupuncturist.nl

https://www.facebook.com/acupuncturist.nl/

Gastauteur – heeft 33 verhalen geschreven.

Meer Artikelen