De kracht van Moeders voor Moeders is vaak dat juist de moeders van prilzwangere (schoon)dochters vertellen over hun deelname van jaren geleden. Fijn voor de moeder om zo weer haar steentje bij te dragen en ideaal voor de prilzwangere dochter om zich op tijd aan te melden. Een moeder is vaak vroeg betrokken bij deze zwangerschap.

Nadat mijn moeder haar vreugdetranen had weggepinkt na het grote nieuws en was gestopt met knuffelen, vertelde zij gelijk aan mij over Moeders voor Moeders. ‘Dit moet je doen, Renaat, je kan echt mensen helpen!’, zei ze. Het gaf mij een goed gevoel om mijn urine op te vangen en zo anderen te helpen. Kleine moeite, plassen moest ik toch. Het is fijn als je met je moeder deze ervaringen kan delen. Ik hoop dat ik in de toekomst mijn kinderen ook hierop kan wijzen, al wordt het nu wel in ons gezin met de paplepel erin gegoten.

Je stapt in een nieuwe wereld waar je heel graag wil zijn, maar vooral zoekende bent. Zit je al op die roze wolk of ben je erg onzeker? Graag wil je de bevestiging dat alles goed gaat met je zwangerschap. Klopt het dat ik pijn voel in mijn onderbuik, gevoelige borsten heb, misselijk ben of soms wat bloedverlies heb? Hoe krijg je die bevestiging dan? Tuurlijk spelen je verloskundige en de ervaringen van zussen en of vriendinnen hierin een belangrijke rol. Maar de geruststellende woorden van jouw eigen moeder zijn altijd goed.

Ook ziet een oma in spe van alles aan haar dochter veranderen als ze zwanger is en dat roept natuurlijk veel herinnering op bij haar. Samen zit je in deze emotionele ontwikkeling en ga je vaak anders naar elkaar kijken. Neem je dingen van jouw moeders opvoeding mee in je eigen opvoeding in de toekomst? Zou je het ook zo doen of pak het je anders aan? Het leuke is dat er vaak ook moeders zijn bij het deelneemstersgesprek. Zij vertellen dan vaak hun ervaringen van toen. En dan blijkt eigenlijk dat er niet veel is veranderd! Ik vind dat leuk om te zien hoe een moeder dan kijkt naar haar zwangere (schoon)dochter. Dit zijn mooie momenten en die moet je koesteren, zelfs ik als informatrice.

Gastauteur – heeft 33 verhalen geschreven.

Meer Artikelen

  • Geen artikelen gevonden