Als kinderen ongeveer 8 maanden oud zijn kunnen ze mee op de fiets. Voor de eerste keer kan dit best spannend zijn, maar je zult merken dat het vooral heel erg leuk en gezellig is. Het is waardevolle tijd die je samen met je kind kunt besteden, en kinderen vinden het geweldig om mee te mogen op de fiets. Belangrijk is wel dat je rekening houdt met de veiligheid, omdat een kind op de fiets erg kwetsbaar is. Het is goed om je bewust te worden dat, ondanks dat je reactievermogen prima in orde is, je door het extra gewicht op de fiets lang niet zo vrij kunt bewegen als zonder kind. Pas hier je rijstijl dus op aan! Gun jezelf in het begin wat tijd om aan deze ‘nieuwe manier’ van fietsen te wennen. Je kunt bijvoorbeeld eerst eens proberen buiten de spits te fietsen, op rustigere tijden, zodat er minder gevaar van andere weggebruikers is.

Het is belangrijk dat je kind in een goedgekeurd fietszitje zit en dat deze op de juiste manier op de fiets gemonteerd is. Laat je hierover adviseren in de winkel waar je het fietszitje koopt.
Opvallen in het verkeer voorkomt dat andere weggebruikers jou en je kind over het hoofd zien. Zorg er dus voor dat je fiets voldoende reflectoren en een goed werkende fietsverlichting heeft. Ook kunnen jij en je kind bijvoorbeeld extra felle kleding aandoen, zodat andere weggebruikers sneller zien dat je met een kind fietst. Andere manieren om je kind met de fiets te vervoeren is in een fietskar die je achter de fiets hangt, op een aanhangfiets (voor de wat oudere kinderen) of in een bakfiets.

Zelluf fietsen!

En dan komt het moment dat je kind niet meer voor- of achterop gaat, maar zelf wil fietsen. Spannend, voor zowel ouder als kind. Maar juist ook heel leerzaam. Je kind komt al vroeg in aanraking met verschillende verkeerssituaties, wat de stap naar het echt zelfstandig fietsen verkleint.
Als extra bescherming is het verstandig om je kind een fietshelm op te zetten, omdat het bij een val het risico op zwaar letsel verminderd. In Nederland is het nog vrijwillig of je een kind wel of geen helm laat dragen. In landen als Zweden en Spanje is het dragen van een fietshelm voor kinderen onder de 15 jaar verplicht.
Zorg ook dat de kinderfiets voorzien is van goedwerkende verlichting en reflectoren op de trappers en op het achterspatbord. Een lange stang met een vlaggetje eraan zorgt er voor dat je kind beter opvalt in het verkeer.

Op zoek naar een kinderfiets? Houd dan rekening met de inchmaat van de fiets! Voor de keuze van een inchmaat kan je rekening houden met de volgende 3 richtlijnen:

  • Lengte
  • Kledingmaat
  • Leeftijd

Het is belangrijk dat de maat van de fiets klopt bij de lengte van je kind. Koop dus geen fiets ‘op de groei’. Je kind moet met platte voeten op de grond kunnen staan. De kleinste inchmaat is 12 inch. Hier lees je meer over het berekenen van een inchmaat.

Vorige week kon je op de Facebookpagina van Moeders voor Moeders meedoen aan een winactie voor een kinderfiets. De gelukkige winnaar is Saskia van Tienhoven-van Straten. Van harte gefeliciteerd. Je kunt contact opnemen via de Moeders voor Moeders pagina.

GastbloggerGastblogger – heeft 162 verhalen geschreven.
Wil jij ook schrijven voor Vriendinnen Onder Elkaar? Stuur dan een mailtje naar [email protected].

Meer Artikelen