Laura: “Niemand rookte meer in mijn buurt”

Veel vrouwen doen hun uiterste best om te stoppen met roken voordat ze zwanger zijn. Als dat lukt, helpt de steun van de omgeving om het vol te houden. Ook de vrienden en familie van Laura (38) speelden een grote rol in haar rookgedrag. Ze stopte met roken tijdens haar eerste IVF-behandeling.

Laura stak op haar zeventiende voor het eerst een sigaret op. “Ik had een vriendje dat rookte. We zaten in de kroeg, zijn zus en hij zaten te roken en ik zei: ‘Doe mij er dan ook maar één.’ Dat was dus mijn eigen initiatief, ik had toen ook geen idee hoe schadelijk roken was. Ik was zeventien in 1995, dat was een heel andere tijd. Ik ben opgegroeid met een rokende vader en ik dacht dat alle vaders, misschien wel alle volwassenen, rookten.”

Verleiding
Van de eerste sigaret werd Laura heel erg duizelig. “Dat vond ik eigenlijk niet prettig, maar ik ben er toch mee doorgegaan. Het zal de nicotine wel geweest zijn. Rond mijn 25e ben ik voor het eerst gestopt. En weer begonnen, en weer gestopt, enzovoort. Na weken, soms maanden begon ik altijd weer. Waarom? Nou: monkey see, monkey do! Als iemand naast je een sigaret opsteekt, is de verleiding groot. Ik heb dat nog. Tegenwoordig roken er niet meer zo veel mensen als ik ergens kom, maar áls ik iemand zie roken, denk ik: dat zou ik ook wel lusten.”

Nadelige invloed
Op het moment dat mijn man en ik graag een kindje wilden, ben ik gestopt met roken. Na een jaar kwamen we in het ziekenhuis terecht, omdat zwanger raken niet lukte. En toen ben ik weer begonnen. De stress hè. Ergens in mij staat geprogrammeerd dat het werkt tegen stress. Natuurlijk is het hartstikke stom als je je meldt bij de fertiliteitskliniek en dan weer rookt, maar ik ben toch gezwicht. Het gekke is, de arts vroeg alleen of mijn man rookte, omdat bij de eerste analyse van zijn sperma bleek dat de kwaliteit daarvan niet zo goed was. Later bleek het zaad toch prima te zijn, maar niemand die ooit vroeg: ‘Rook jij?’ Ik wist wel dat roken een nadelige invloed op mijn vruchtbaarheid kon hebben, maar ik stak mijn kop in het zand. Misschien was ik wel vervroegd in de overgang, of had ik PCO, of endometriose.”

Laatste sigaret
Na een aantal IUI-behandelingen begonnen we aan IVF. Toen kreeg ik wel de vraag of ik rookte en kreeg ik ook te horen dat ik daar beter mee kon stoppen. Tegenwoordig krijg je in mijn ziekenhuis een verwijzing naar de rookstoppoli, toen was dat nog niet zo. Op de dag van de terugplaatsing van de bevruchte eicel ben ik gestopt. Omdat ik het wilde. Ik dacht dat ik na al die jaren nu de grootste kans op een zwangerschap had en ik wilde niet achteraf met een negatieve test in mijn hand kunnen denken: dit komt omdat ik gerookt heb. ’s Morgens heb ik nog een laatste sigaret gerookt met een vriendin van me. Zij was altijd degene die ervoor zorgde dat ik weer begon als ik gestopt was, dus ik vond dat wel symbolisch.

Lees ook: Rookvrij zwanger

Niet meer in mijn buurt
Tot mijn grote geluk slaagde de eerste IVF-poging. Toen ik zwanger was, raakte ik zeker geen sigaret meer aan. Ik koos voor het kind. Ik had een plaatje in mijn hoofd: als ik een trekje zou nemen, zou er iemand aan de andere kant van de navelstreng bijna stikken. Zo visualiseerde ik dat, en dat hielp om het vol te houden. Die rokende vriendin rookte niet meer in mijn buurt, maar buiten. Als ze wist dat ik kwam, deed ze dat een paar uur van tevoren al. Dat kwam vanuit haar zelf. Ik vond het heel fijn dat ze dit deed, want het hielp mij ook echt om van de sigaretten af te blijven. Mijn vader rookte niet als ik er was en hij had al langer een luchtventilator om ervoor te zorgen dat het huis geen rookhol werd.”

Blijvend gestopt
Toen Thijs een half jaar was, ben ik weer begonnen met roken. Eerst rookte ik alleen mee op verjaardagen, maar daarna kocht ik ook een pakje als er niemand jarig was. In die tijd kreeg mijn vader COPD, en later longkanker. Hij stopte direct met roken. Op een gegeven moment kreeg hij een flinke longontsteking waar hij slecht van herstelde. Hij moest vechten voor zijn lucht. Ik was bij hem, liep naar buiten, stak een sigaret op en dacht: wat doe ik in vredesnaam? Vanaf dat moment ben ik blijvend gestopt. Mijn vader is nu al een tijd ‘schoon’. Mijn zoon Thijs is nu zeven, en als hij iemand ziet roken, zegt hij: ‘Weet je wel dat je daar kanker van krijgt? Ik heb hem uitgelegd dat niet iedereen die rookt kanker krijgt, maar dat het wel enorm de kans vergroot. Gelukkig rookt er nu bijna niemand meer in onze omgeving. Die ene vriendin is de enige die nog rookt.”

Voor een zwangere die gestopt is met roken ligt de verleiding om weer te beginnen overal op de loer. Wil je weten hoe je haar kunt helpen? Kijk op www.helpeenstopper.nl.

GastbloggerGastblogger – heeft 162 verhalen geschreven.
Wil jij ook schrijven voor Vriendinnen Onder Elkaar? Stuur dan een mailtje naar [email protected].

Meer Artikelen