seppieblogEen groot deel van je zwangerschap draait om tijd. Het begint al met de test. Je bent overtijd en dan, hoe snel kun je de test doen? De een heeft geduld en wacht een paar dagen, maar veel vrouwen testen al snel. Zelfs nog voor de NOD dag!

Tijdens de deelneemstergesprekken hoor ik ook zo vaak dat het langzaam gaat. Het duurt nog zo lang voor de eerste echo, zo lang voordat we het kunnen of willen vertellen. Het klopt, het eerste stukje van de zwangerschap gaat gevoelsmatig niet het snelst. Je hebt dan (eindelijk) een positieve test in handen en dan gebeurt er heel weinig. Je bent te vroeg voor de verloskundige, te vroeg voor het wereldkundig maken. Je voelt je toch anders (want die hormonen doen wat met je) en heel vaak voelt je partner nog niet wat jij voelt. Dan duurt een echo, een groeiend buikje, de ’12 weken grens’, best lang.

Langzaam
Als ik aan het einde van een inschrijving ons mooie cadeau, de wikkeldeken, overhandig en zeg: ‘voor je weet ligt je kleine er in’, word ik soms een beetje raar aangekeken. Het is ook moeilijk voor te stellen, wanneer je nog maar aan het begin van je zwangerschap staat, dat er daadwerkelijk over een aantal maanden een prachtig klein mensje in die zachte doek in jouw armen ligt. Maar vaak volgt er een voorzichtige glimlach of een klein traantje wanneer een deelneemster beseft dat het ineens wel heel echt is.

En dan gaat het opeens heel snel, meestal krijg je weer wat meer energie. Je kunt ook van alles gaan regelen, het grote nieuws op een leuke manier vertellen aan familie en vrienden, kraamzorg, 20 weken echo, geboortekaartje uitzoeken, winkelen, héél veel winkelen, voor de kleine en voor jouw steeds grotere buik.

Snel
En daar is dan ineens de tijdsdruk! Soms moet er nog verbouwd worden. Een babykamer die uitgezocht en besteld moet worden met tig weken levertijd. Als het niet je eerste kindje is, wordt er vaak van kamertje gewisseld. En, waar ik nu tegenaan loop: het uitzoeken van een naam. Ik ben nu 24 weken zwanger van ons vierde wonder, en kan enorm in de stress schieten van namen (want wederom: hormonen). Met een druk gezin vliegt de tijd ineens voorbij. Kunnen we wel op tijd een mooie, bijzondere en ook nog eens een passende naam bij de andere namen vinden?

Sneller
De tijd kan dus ineens echt heel snel gaan. Totdat je eindelijk 9 maanden zwanger bent en nog steeds niet bent bevallen. Weer overtijd dus. En dan gaat de tijd ineens weer langzaam! Je wordt elke ochtend wakker met een kleine teleurstelling; de bevalling is vannacht weer niet begonnen. Allemaal appjes en berichtjes van meelevende en nieuwsgierige mensen, maar waar je op dat moment even niks mee kunt.

Hormonen
Maar echt, mocht alles goed gaan, dan heeft die informatrice van Moeders voor Moeders toch gelijk. Voor je het weet… Besef ook dat die hormonen niet alleen iets met jou doen. Dat hormonen ook iets kunnen doen voor stellen bij wie de tijd al te lang duurt. Helaas niet tijdens een zwangerschap, maar juist die lange tijd daarvoor, wachtend op die positieve zwangerschapstest. En dankzij jouw hormonen gaat binnenkort de tijd voor een andere vrouw ook heel langzaam en dan weer snel en dan misschien weer langzaam. En dan liggen er voor je het weet nog veel meer wondertjes in een wikkeldeken in de armen van een dolgelukkige mama.

GastbloggerGastblogger – heeft 162 verhalen geschreven.
Wil jij ook schrijven voor Vriendinnen Onder Elkaar? Stuur dan een mailtje naar [email protected].

Meer Artikelen