heartHet is behoorlijk schrikken. Zo jong, nog schoolgaand, en je ontdekt dat je zwanger bent.

De wereld staat in eerste instantie behoorlijk op z’n kop. Je woont nog thuis en je vriend geeft al snel aan dat hij simpelweg niet om kan gaan met dit gegeven. Na een bezoek aan de verloskundige twijfel je of je het moederschap wel aan kunt gaan. Het komt allemaal zo onverwacht en je leven is er nog niet op ingesteld.

Bij het tweede bezoek aan de verloskundige hoor je over Moeders voor Moeders. Je verdiept je er in en meld je daarna aan, zo graag wil je wat voor een ander betekenen. Je openheid en vele vragen maken dat er een uitgebreid en open gesprek ontstaat tijdens het bezoek van de informatrice die je komt inschrijven. Het doet alle aanwezigen goed, maar jou nog het meeste.

Opgevoed met een behoorlijke dosis naastenliefde en respect voor het leven ga je deze uitdaging aan. Het is geen makkelijke weg, en ondanks veel ondersteuning van familie en vrienden, doe je het feitelijk allemaal alleen. De papa in spé gaat even mee onderweg, maar besluit al snel dat hij de verantwoording niet kan dragen.

Je besluit een lespakket samen te stellen en op scholen bij leeftijdgenoten informatie te geven over tienerzwangerschappen, waarin je duidelijk je eigen ervaringen hebt verwerkt en zelfs je deelname aan Moeders voor Moeders wordt genoemd. Je geeft voorlichting én vertelt over abortus en waarom jij hier tegen bent.

Van school krijg je vrij om je afspraken op andere scholen na te komen, ze ondersteunen je in je verhaal en je groeit in korte tijd van een jong meisje naar een jonge vrouw.

Met de bruikbare spullen die je overal vandaan krijgt ben je erg geholpen en weet je de zolderkamer om te toveren tot een gezellige slaap- en leefruimte voor een jonge moeder met haar kind.

Goed voorbereid beval je vlot en zonder problemen van een prachtig mooi meisje. Tijdens de kraamweek ben je erg leergierig en wil je vooral alles zelf doen en ervaren. Je voedt je dochter zelf en geeft haar alle liefde en aandacht die ze nodig heeft. Na de zomervakantie ga je weer gewoon naar school, je bent waarschijnlijk de eerste leerling daar die in de pauze in een aparte ruimte gaat kolven.

Natuurlijk valt het niet altijd allemaal mee, maar dan herpak je je en je blijft altijd positief. Je krijgt het zelfs voor elkaar je diploma te halen en begint aan een vervolgopleiding. Je kunt bouwen op lieve ouders die de zorg voor je kleine meisje op zich nemen als je naar school bent.

Lieve moeder, ik heb ontzettend veel respect voor je!

GastbloggerGastblogger – heeft 162 verhalen geschreven.
Wil jij ook schrijven voor Vriendinnen Onder Elkaar? Stuur dan een mailtje naar [email protected].

Meer Artikelen