ellen

Nienke en Ellen zijn oude vriendinnen en elkaar weer tegen het lijf gelopen na jaren zonder contact. Nienke is wensmama en Ellen moeder van twee kinderen. Omwille van hun verschillende situaties hebben ze besloten contact te houden en ervaringen te delen en van elkaar te leren. Dit is de tweede brief van Ellen aan Nienke, die vorige week schreef

 

 

 

 

Lieve Nienke,

Bedankt voor je openhartige brief. Als ik het goed begrijp hebben jullie nu al twee jaar een kinderwens. Ik kan me haast niet voorstellen hoe dat voor je moet zijn. Hoe dit dagelijks jullie leven beheerst.

Toen wij zelf graag kinderen wilden was ik ook bang dat het een lang traject zou worden. Aangezien ik op mijn werk zoveel mensen zie waarbij het niet lukt, probeerde ik mij er maar alvast op voor te bereiden.

Teleurstelling

Gelukkig was ik de eerste keer na een maand zwanger en de tweede keer na twee maanden. Terwijl ik dit typ bekruipt me toch weer een gevoel van schaamte. Slechts eenmaal heb ik de teleurstelling gevoeld van een negatieve zwangerschapstest. Lieve Nienke, wat moet het zeer doen om dit maand na maand na maand te voelen.

Ik vind jullie wensmama’s ook zo ontzettend sterk en dapper! Ga er maar eens aan staan. Het is inderdaad een heel traject. Een traject waarbij je circuleert tussen hoop en teleurstelling. Vallen en opstaan. ‘Helaas de uitslag van de zwangerschapstest is negatief’. Incasseren en weer doorgaan en vol goede moed opnieuw starten met een maand vol echo’s, hormoonprikken, inleveren van spermapotjes en maar hopen op dat ene ultieme doel. Een kindje! Vechters vind ik jullie, want je moet het maar kunnen. Zo sterk zijn. Vertel mij; hoe hou je het vol?

Wij mama’s moeten ook sterk zijn, want ik kan je vertellen dat het moederschap prachtig is, maar is tegelijkertijd mijn moeilijkste job ever. Als je bevallen bent krijg je snel daarna een pakketje thuis geleverd. Het is prachtig ingepakt en voorzien van een roze of een blauwe strik. Een mooi pakketje vol zorgen! Dit pakketje is onlosmakelijk met je kindje verbonden en zal je nooit meer verlaten. Vanaf dat je moeder bent en eigenlijk al in je zwangerschap krijg je te maken met zorgen (zowel letterlijk als figuurlijk). Je hebt iets wat zo veel belangrijker is dan al het andere in je leven. En jíj moet zorgen dat er niets mee gebeurt en dat het een gelukkig leven krijgt. En natuurlijk doe ik dat en geniet ik van alles wat ik met ze meemaak. Maar op de achtergrond is dat pakketje zorgen aanwezig, want het is me nogal een verantwoordelijkheid.

Heb jij het wel eens gevoeld?

Je vraagt mij hoe dat voelt om je kindje in je buik te voelen bewegen. Ik kan je zeggen; het is magisch. Er is niets mooier dan dat. Rustig zitten, handen op je buik en voelen. Het is zo bijzonder en mooi. Je kunt je haast niet voorstellen dat er een levend wezentje in je groeit. Ik was ongeveer 20 weken zwanger toen ik het voor het eerst voelde. Heb je al eens een kindje voelen bewegen bijvoorbeeld bij een vriendin?

Verschillende opvoedstijlen

En je vraagt me hoe ik dat doe. Hoe ik de juiste keuzes maak tussen al die opvoedadviezen. Hoe het opvoeden mij afgaat. Lieve Nienke, eerlijk gezegd, ik doe maar wat! Het is gewoon bijzonder jammer dat er tijdens die bevalling geen gebruiksaanwijzing meekomt waarin precies staat hoe om te gaan met je uk! Hoeveel makkelijker zou dat zijn. Je kunt nog zo veel adviezen lezen, maar elk kind is anders. Mijn  kinderen zijn zo totaal verschillend en vragen dus ook een heel andere opvoedstijl. En daar probeer ik zo goed mogelijk mee om te gaan. Er zijn dagen dat het lukt. Dan is het hier gezellig en zijn ze lief en voel ik mij een trotse moeder. Maar er zijn ook dagen dat het een ramp is. Dan luistert er niemand, is het huishouden ontploft, kibbelt iedereen op elkaar en vraag ik mij af waar het toch mis gegaan is.

Het gaat dus met vallen en opstaan. En je leert elke dag opnieuw.

Ik ben benieuwd Nienke hoe jij je voelt in jouw vruchtbaarheidskliniek. Heb je te maken met een fijn team? Zie je steeds dezelfde dokter? En kun je er terecht met al je vragen? Ik als medewerker van een vruchtbaarheidskliniek ben erg benieuwd hoe jij het als patiënte ervaart. Ik kan vast nog veel van je leren.

Lieve groet, Ellen

(Ellen schrijft ook voor Prachtige Mama’s)

Ellen – heeft 3 verhalen geschreven.

Meer Artikelen