blogpreg2Sociale knulligheid of niet, soms mogen mensen wel eens weten hoe het is om bepaalde vragen te krijgen tijdens je zwangerschap. Karin schreef over de vragen die zij tijdens haar zwangerschap kreeg en dacht: hier wil ik anderen voor behoeden.

1. ‘Hoe ga je het doen met opvang en je werk?’

Met een continue lach op je gezicht leef je op een roze wolk. Je hebt net het nieuws gebracht bij de belangrijkste en liefste mensen om je heen en begint nu aan de rest. Met een stralende blik deel je jouw plus one, krijg je als eerste vraag: ‘Gefeliciteerd, en hoe ga je dat dan doen met opvang?’. Wat een dooddoener, laat me even genieten. Wees even net zo blij als ik.

2. ‘Waarom wil je het geslacht wel/niet weten?’

Omdat ik van verrassingen hou, omdat het ons niet uitmaakt, misschien weet ik het wel maar wil ik het jou niet vertellen. Uiteindelijk maakt het niet uit wat je antwoordt, het is waarschijnlijk sociale onhandigheid. Maar irritant kan het zeker zijn. Zeker als je deze vraag 9 maanden lang mag beantwoorden.

3. ‘Je bent zo lekker rond, krijg je een meisje?’

Eh. Moet ik hierop reageren? Nee hoor. Gewoon negeren of lekker terugkaatsen: ‘wie weet, wat is jouw excuus met je dikke billen?’. Geef de schuld maar aan je hormonen ;-). Überhaupt speculeert men graag over het geslacht van je kindje, wat tenenkrommend kan zijn.

4. ‘Heb je ook zo’n last van zuur/aambeien/straie’?

Is dit nu het moment om ineens allerlei gênante gezondheidskwalen te delen? Dat deed ik al niet en ik ben ook niet van plan dat nu bij iedereen aan te kaarten. Wellicht zien sommigen dit als goede opening om vooral over hun eigen zwangerschap te beginnen, maar jij beschouwt alle info die volgt als ‘too much information’. Snel over iets anders beginnen!

5. ‘Zou je dat nu wel eten?’

Ja. Het antwoord is ja. Vrijwel iedereen is onzeker over haar lichaam, zeker tijdens een zwangerschap waarin je lichaam allerlei gekke capriolen uithaalt. Als jij een tompouce/broodje kroket/pizza wilt eten, dan heb je daar over nagedacht – of niet. In beide gevallen is het niet iemand anders’ zaak hier commentaar op te hebben. Amen. Eet smakelijk.

6. ‘Gaat het wel met je?’

Je voelt je niet negen maanden geweldig. Ook zie je er niet negen maanden geweldig uit. Eigenlijk is dat allemaal heel menselijk. Een niet goed getimede ‘Gaat het wel met je?’ van de verkeerde persoon kan het bloed onder je nagels vandaan halen. Laat. me. lekker.

Welke vraag staat er in jouw geheugen gegrift? We horen het graag van je!

GastbloggerGastblogger – heeft 162 verhalen geschreven.
Wil jij ook schrijven voor Vriendinnen Onder Elkaar? Stuur dan een mailtje naar [email protected].

Meer Artikelen