200Kleine kinderen kleine zorgen, grote kinderen grote zorgen. Ik hoor het mijn moeder nog zeggen! Toen ik zelf nog kind was begreep ik daar natuurlijk niks van. Als ik haar dan zag kletsen met haar vriendinnen waren mijn oren altijd gespitst. Mijn kind lust dat niet, oh nou die van mij slaapt zo vreselijk slecht, of is brutaal, die van mij heeft een concentratieprobleem. Toen vond ik het al raar dat wij als kind in hokjes moesten passen. Op school, bij sport en soms ook in thuissituaties. Ik ben gewoon een kind en wil graag spelen, nadenken over de dingen die ik leuk vind en niet waarom 10 x 10 toch elke keer weer 100 is! Naarmate je ouder wordt, pas je toch ergens in zo’n zelfbedacht hokje en gaat je eigen volwassen leven beginnen.

Nu ben ik ook ‘moeder’, iets wat uiteraard fantastisch is maar als jouw kindje niet past in dat bepaalde hokje, loop je ooit ergens tegen problemen aan. Als ze klein zijn, kun je dat zelf nog wel redelijk sturen; driftbuien, niet willen eten, slaapproblemen. Vaak is het troosten van je kindje en het juist een veilig gevoel geven al voldoende om hem of haar toch weer vrolijk door te laten hobbelen. Rust, regelmaat en reinheid zijn echt gouden regels en werken zeker!

Als jouw kleintje huilt, dan pak je het op en troost je het met alle moederliefde en warmte die je in je hebt. Is jouw spruit ondertussen bijna 8 en haalt hij je geregeld uit je slaap, dan wordt het moeilijk. De ‘waarom’ vragen en twijfels wat betreft jouw opvoeding worden steeds sterker en ook jouw kind wordt steeds slimmer en mondiger. Is het nu een principekwestie aan het worden of speelt er echt iets, doe ik het wel goed, ben ik wel consequent genoeg, neemt hij mij nou in de maling, is hij ’s nachts echt bang? Een moeder die niet goed haar nachtrust heeft krijgt een steeds korter lontje. Jouw geduld wordt flink op de proef gesteld. Positief en rustig blijven, denken in oplossingen en je vooral niet mee laten slepen in zijn gedrag. Je relatie krijgt een flinke uitdaging erbij en als er nog meer kinderen binnen het gezin zijn, is het moeilijk jouw aandacht goed te verdelen. Hup daar komt het woord schuldgevoel al. Oei, was er maar een handboek moederschap! Wat je vaak niet inziet is dat deze periode jouw gezin, jezelf en je kind vormt. En dat de band steeds belangrijker, dieper en sterker wordt. Loslaten is moeilijk en dat begint al bij de dag dat je kindje geboren is. Om los te laten is veel liefde nodig. Loslaten is niet zorgen voor, maar juist geven om. Ook dit is een fase waar je je als jonge moeder doorheen worstelt. Tijd vliegt! Dus ga genieten en vooral van elkaar; samen (buiten)spelen, een ijsje eten, tikkertje, voetballen, fietsen, enzovoorts. Die gezonde frisse blos op hun wangen, het voorjaar ruiken in hun haartjes, die smile als ze zonder zijwieltjes fietsen. Koester dat… Het zijn de kleine dingen die het moederschap juist zo mooi maken. Die vuile was kan ook morgen, en de ramen zemen ook. Voordat je het weet zijn ze groot, zelfstandig en onafhankelijk. Ook dat zegt mijn moeder altijd!

GastbloggerGastblogger – heeft 162 verhalen geschreven.
Wil jij ook schrijven voor Vriendinnen Onder Elkaar? Stuur dan een mailtje naar info@moedersvoormoeders.nl.

Meer Artikelen