purepregnantsquareVorige week vertelde PurePregnant dat ze met medicatie en huiswerk (vrijen!) naar huis mochten. Helaas bleven de teleurstellingen komen. Ze vervolgt haar verhaal:

Uit de test bleek dat ik wel genoeg had aangemaakt maar helaas werd ik al vrij snel na mijn eisprong ongesteld. De cyclus daarop groeide er geen één follikel, dit terwijl ik de eerste 3 maanden wel follikels had. Ik kreeg weer hetzelfde verhaal als toen te horen: “kan gebeuren, we hebben er geen verklaring voor”. En: “Nee, het komt niet vaak voor, we gaan het nog 1 keer proberen”. Gelukkig sloeg het de 2 cyclussen daarna wel aan maar ik kreeg geen bloedtest om mijn progesteron te meten. Ook kreeg ik te horen dat mijn follikels wel traag groeiden en snel plopte maar dat we in ieder geval op de goede weg zaten. Iedere cyclus waarbij ik wel goede follikels had vreeën we braaf op de huiswerkdagen en ook op de 5 meest vruchtbare dagen. Deze zijn trouwens niet (of nauwelijks) te testen bij iemand die aan de hormoonbehandelingen zit. Daar kwam ik zelf achter. Ik heb zo vaak eisprongtesters gekocht en uit de tests bleek dat ik deze dus steeds niet had. Dus ik heb tijdens een zoveelste inwendig echo onderzoek maar eens gevraagd hoe dit zat. Wat bleek: omdat ik die pillen slik pakt zo’n test dus niet of zelden. Leuk dat ze dit even van te voren zeggen tegen je.

We zouden nog 1 cyclus afwachten en als er dan een follikel zou groeien en deze zou rond de 18 mm zijn dan zou ik een Pregnyl injectie krijgen. Daar had ik nog nooit van gehoord. De gynaecoloog legde me uit dat dit regelmatig wordt gegeven om de follikel nog een laatste zetje te geven. Nou daar had ik alleen nog maar over gelezen maar waarom is dit nooit eerder bij mij gezet. In ieder geval bij de cyclussen dat ik dus wel een groeiende follikel had? Weer kreeg ik het standaard – ik houd de hand boven mijn collega’s hoofd – antwoord: “dat beslist degene die het beleid erover voert”. Ja, maar als ik dus steeds een andere gynaecoloog heb, hoe krijg ik degene die het beleid voert hier dan over te spreken? “Nou mevrouw, de gynaecoloog die u op dat moment behandelde had dit anders heus wel doorgegeven als daar een reden toe was”. Nou daar zit je dan als patiënt. Uitgekletst. Maar omdat je graag een kindje wilt en je weet dat je afhankelijk bent van hen, houd je maar je mond (ik dan).

Nadat mijn follikel braaf 18 mm was kreeg ik dus voor het eerst een Pregnyl injectie. Ik kon dit ophalen bij de apotheek van het ziekenhuis. Zij belden mij voor een afspraak te maken om deze bij hun op te halen. Door de ervaring weet ik dat dit de volgende dag of aan het eind van de dag bij de apotheek geleverd wordt dus dan kan je dezelfde dag of een dag later weer terug naar het ziekenhuis. Nu vraag ik me af; gaat dit bij anderen ook zo of alleen bij mijn ziekenhuis?

Bij de apotheek kreeg ik het goedje mee en na de krabbel zeiden ze: “Wel koel vervoeren en bewaren hé”. “Pardon?”, zei ik. Het moet koel bewaard worden en alleen 10 minuten voor gebruik uit de koelkast halen. Ik zei dat ik dit nog nooit had gehad en hiervan dus niet op de hoogte was. Ik moest 20 minuten naar huis fietsen. En daarnaast wist ik niet eens wat ik ermee moest doen omdat dit de eerste keer was. Bij de apotheek zeiden ze dat ze verder geen instructies van de dokter hadden gekregen en dat ik dus zelf maar contact moest opnemen met de gynaecoloog. Ik denk dan: had de gynaecoloog dit niet zelf bij mij moeten aankaarten omdat hij wist dat dit de eerste keer was? Nogmaals; ben ik de enige bij wie dit zo gaat of zijn er nog meer ziekenhuizen die dit op deze manier doen?

Met een geïrriteerd hoofd stap ik op de fiets naar huis, ben ergens blij dat ik zo lang onderweg ben. Eenmaal thuis direct gebeld en na veel heen en weer gedoe zeiden ze dat ik maar naar de huisarts moest gaan omdat er op de poli geen tijd meer voor was. Dus ik bel naar de huisarts. Daar hadden ze er nog nooit van gehoord dat een huisarts dit moest zetten maar gelukkig kon ik terecht. Het allerleukste aan dit verhaal is dus dat je van de gynaecoloog de datum krijgt dat de Pregnyl gezet moet worden en dat je daar dus niet van af moet wijken. Je snapt best dat ik nogal gestrest bij de huisarts zat.

Helaas had het niet het juiste effect want ik werd vlak na de eisprong ongesteld. Ook de cyclus daarna was ik niet zwanger… PurePregnant vervolgt volgende week haar verhaal.

GastbloggerGastblogger – heeft 162 verhalen geschreven.
Wil jij ook schrijven voor Vriendinnen Onder Elkaar? Stuur dan een mailtje naar [email protected].

Meer Artikelen