Expecting onlyZwanger zijn doe je in principe alleen, maar een beetje support kun je wel gebruiken. Wat is er dan leuker dan vriendinnen worden met een vrouw die óók zwanger is?

Een maand geleden ontmoetten ze elkaar voor het eerst. Rebecca (26) herinnert zich het moment nog heel goed. “Kim en ik kenden elkaar van een zwangerschapsforum op internet. We hadden al snel in de gaten dat we veel dingen hetzelfde beleefden. Zo zijn we allebei vrij makkelijk, we ergerden ons altijd een beetje aan het gezeur van sommige andere vrouwen op het forum. Dan vlogen de persoonlijke berichtjes tussen ons heen en weer. Ik heb nog nooit zo gelachen met een vriendin. Toen we elkaar in het echt zagen, was die klik er ook meteen.”

Best alleen
Ook Babette (28) en Saskia (29) kennen elkaar door de zwangerschap. “We wonen allebei in een vrij anonieme nieuwbouwwijk,” vertelt Babette. “Ik voelde me af en toe best alleen. Ik zag wel andere zwangere vrouwen op straat, maar die kende ik niet. En zo maar iemand aanspreken durf ik niet.” “Mijn vriendinnen wonen hier niet in de buurt,” vervolgt Saskia, “en bovendien zijn ze nog niet met kinderen bezig. Ik kon bij hen mijn verhaal niet echt kwijt.” Beide vrouwen schreven zich in voor een zwangerschapscursus in het wijkcentrum. “Daar raakten we aan de praat. En hielden we nooit meer op,” lacht Babette.

Niemand om mee te praten
Vivian (29) raakte van haar beste vriendin verwijderd doordat ze zwanger werd. “Ze vond het heel moeilijk, omdat ze zelf al jaren probeert om zwanger te raken. Bij mij was het niet gepland, maar wel heel welkom. Toch is dit zo tussen ons in komen te staan, dat ze tijdelijk afstand heeft genomen. Het gevolg was dat ik niemand meer had om mee te praten over wat er bij mij allemaal gebeurde. Ik heb me toen bewust aangemeld voor het uurtje zwangerschapszwemmen in het zwembad, in de hoop dat ik daar andere leuke zwangeren zou treffen.”

Gezellig op de bank
Vivian had geluk, want ook Marleen (31) was daar net begonnen met zwemmen. “Ik voelde me een beetje eenzaam,” bekent ze. “Ik heb eigenlijk nooit veel vriendinnen gehad, en toen ik zwanger raakte, miste ik dat erg. Ik had zo veel vragen, was vaak aan het kletsen met andere vrouwen op internet. Maar ik wilde liever persoonlijk contact. Gezellig op de bank met een kop thee praten over zwangerschapskwaaltjes en de babyuitzet. Omdat ik van zwemmen hou, leek dat me een mooie manier om andere vrouwen tegen te komen. De eerste paar weken kwamen er naast mij alleen nog twee ‘duo’s’, vrouwen die al vriendinnen met elkaar waren. Ik wilde alweer bijna stoppen, en toen kwam Vivian. We zijn heel blij met elkaar. En dat is straks als de baby’s er zijn ook hartstikke leuk!”

Heb jij ook vriensschappen overgehouden aan je zwangerschap? Praat mee op onze Facebook pagina!

DeniseDenise – heeft 79 verhalen geschreven.
42, journalist, doorbreekt in haar artikelen graag zo nu en dan een taboe over kinderwens, zwangerschap en ouderschap. Lees meer over haar werk op haar website.

Meer Artikelen