BIGBELLIESAnnemieke (35) beviel twee keer voordat ze het zich goed en wel bewust was. Op het toilet in haar badkamer, zonder verloskundige erbij. De eerste keer zelfs helemaal alleen.

Vier jaar geleden was Annemieke in verwachting van haar tweede zoon. “Ik was bij de verloskundige toen ik bijna uitgerekend was. Zij vertelde me dat ik voorafgaand aan de bevalling waarschijnlijk eerst een paar nachten ‘valse weeën’ zou hebben. Ik had nog geen ervaring met een bevalling die spontaan op gang kwam, want mijn de bevalling van mijn eerste zoon is ingeleid in het ziekenhuis. Maar ik hoefde dan niet te bellen, en me geen zorgen te maken.”

Weeën
“En inderdaad, ik kreeg een nacht lang onregelmatige weeën. ’s Morgens ging mijn vriend gewoon naar zijn werk, nadat hij onze oudste zoon bij opa en oma had gebracht. Ik ben lekker in bad gegaan. De krampen kwamen weer terug, maar ineens wel heel regelmatig. Ik belde mijn vriend, die op z’n gemak naar huis is vertrokken. Ik belde ook de verloskundige, die zei dat ze ’s middags wel even langs zou komen. Omdat ik zo veel pijn had, ben ik onder de douche gaan staan.”

Heel natuurlijk
“Ik stond amper twee minuten onder de douche toen ik het gevoel kreeg dat ik naar de wc moest. Ik heb me half afgedroogd, heb een badjas aangetrokken, ben op het toilet gaan zitten en daar was hij al! Eigenlijk heel natuurlijk. Ik ben me geen moment bewust geweest van mogelijke risico’s. Het eerste wat me opviel, was dat hij niet huilde. Ik heb z’n mondje schoongemaakt, hem dicht tegen me aangenomen en zachtjes op zijn billetjes getikt. Toen begon hij te huilen. Ik heb hem lekker onder mijn badjas tegen me aangehouden met een handdoek om hem heen.”

Verbaasd
Gelukkig had ik mijn telefoon meegenomen naar de badkamer. Eerst heb ik de verloskundige gebeld, toen mijn moeder en mijn vriend. Mijn moeder was er samen met de verloskundige als eerste. Met mijn moeders sleutel kwamen ze het huis binnen en troffen ze me aan in de badkamer. Mijn moeder straalde helemaal toen ze haar kleinzoon in haar armen kreeg. De verloskundige was erg verbaasd, maar niet in paniek. Toen mijn vriend thuiskwam, lag ik al schoongewassen in bed met mijn zoon aan de borst.”

Eigen gevoel
“Tijd om me alleen te voelen heb ik niet gehad. Er zat slechts achttien minuten tussen mijn eerste en laatste telefoontje naar de verloskundige. In die tijd ben ik me daar niet van bewust geweest. Eigenlijk was ik heel blij dat ik mijn eigen gevoel kon volgen, dat niemand zich ermee kon bemoeien. De rompslomp aan mijn lijf van de eerste bevalling heb ik beide keren geen moment gemist. Artsen die aan me zitten, mensen die van me verwachten dat ik ga puffen, of andere dingen die tegen mijn natuur indruisen.”

Spijtig
“Achteraf vond ik het voor mijn vriend wel heel spijtig. En mijn zwangerschap was zo abrupt ten einde gekomen; ik heb het niet echt af kunnen sluiten. Ik denk dat dit wel heeft meegespeeld bij mijn wens voor nog een kindje. Gelukkig was mijn vriend er wel nét op tijd bij toen een maand geleden onze derde zoon werd geboren. Op het toilet in de badkamer. Zonder verloskundige erbij.”

DeniseDenise – heeft 79 verhalen geschreven.
42, journalist, doorbreekt in haar artikelen graag zo nu en dan een taboe over kinderwens, zwangerschap en ouderschap. Lees meer over haar werk op haar website.

Meer Artikelen

  • Geen artikelen gevonden