handsAls je niet zo maar zwanger raakt, is dat al moeilijk genoeg. Maar wat nu als jij en je partner van mening verschillen over de stappen die jullie vervolgens willen zetten?

Nadat ze het meer dan een jaar zelf hadden geprobeerd, was Inge (31) nog altijd niet zwanger. “Ik wilde na negen maanden eigenlijk al naar de huisarts, maar mijn man was daar fel op tegen. Hij heeft een hekel aan dokters en ziekenhuizen. Medicijnen slikt hij ook nooit, tenzij het echt niet anders kan. Ik heb geen idee hoe het komt, maar hij wil ver van alles wat medisch is weg blijven.”

Bang
Bij Joska (28) en haar man is juist zij degene die een ‘probleem met witte jassen’ heeft, zoals ze het zelf uitdrukt. “Mijn moeder heeft vroeger een medicijn gebruikt om een miskraam te voorkomen. Helaas bleek later pas dat dit schadelijke gevolgen zou kunnen hebben voor mijn vruchtbaarheid. Daarom moest ik als puber een uitstrijkje laten maken. Dat mondde uit in een traumatische ervaring. Ik was vreselijk bang en het deed veel pijn. Ik wil zo’n eendenbek echt nooit meer van dichtbij bekijken!”

Spanning
Maar omdat ook Joska al meer dan een jaar tevergeefs probeert om zwanger te raken, begint haar man nu aan te dringen op een onderzoek in het ziekenhuis. “Dit levert veel spanning op tussen ons. Natuurlijk wil ik ook heel graag een kindje, maar mijn angst voor alles wat me in het ziekenhuis te wachten staat, overheerst op dit moment nog te veel. En dat legt weer een enorme druk op het ‘spontaan’ zwanger worden. Dit móet ons zonder ziekenhuis lukken, denk ik steeds. Waardoor ons seksleven op een geplande routinematige bezigheid is uitgedraaid. Er is weinig romantisch meer aan.”

Samen praten
Odile van Eck, therapeut voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, benadrukt dat je keuzes moet maken die bij je passen. Oók als je partner daar anders over denkt. “Veel relaties komen onder druk te staan als zwanger worden niet vanzelf gaat. Het is belangrijk om samen te praten over de onderlinge verschillen van mening en gevoel. Jezelf aanpassen aan de ander is meestal niet de oplossing. Geef elkaar tijd en ruimte.” Voor Inge is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. “Ik baal enorm van zijn opstelling. Ik wil een kind en hij houdt dat tegen. Zo voelt het.”

Man kwijt
Joska realiseert zich dat ze inderdaad met haar man in gesprek zal moeten. “Ik heb een goede vriendin die uiteindelijk haar man kwijt is geraakt. Zij hadden een eiceldonor nodig, als ze kinderen wilden krijgen. Hij wilde dat absoluut niet; zij kon dat niet verkroppen. Hun relatie is onder de onenigheid bezweken. Dat zou voor mij een veel te hoge prijs zijn. Onze relatie is het belangrijkste, dus er moet snel iets gebeuren.”

Zaten jij en je partner direct op één lijn? Praat mee op onze Facebook pagina.

DeniseDenise – heeft 79 verhalen geschreven.
42, journalist, doorbreekt in haar artikelen graag zo nu en dan een taboe over kinderwens, zwangerschap en ouderschap. Lees meer over haar werk op haar website.

Meer Artikelen