babynamen2013Een naam kiezen voor je kind. Het is ontzettend leuk om te doen, maar ook best lastig. Je kind moet er namelijk nog zijn hele leven mee doen. Hoe maak je die keuze?

Heette jongens vroeger nog gewoon Jan, en meisjes Maria, tegenwoordig zijn de mogelijkheden ontelbaar en kom je de meest bijzondere namen tegen. Bekende Nederlanders zetten vaak de trend. Zo noemde zanger Jim Bakkum zijn kersverse dochter onlangs Posy, haar twee jaar oudere broertje heet Lux.

Van Jacobus naar Jax
Uit een onderzoek in 2014 bleek dat nog altijd 30% van de meisjes en 35% van de jongens wordt vernoemd. Vaak wordt dit dan wel de tweede of derde naam, of wordt er creatief vernoemd. Heette opa Jacobus, dan kan zoonlief bijvoorbeeld zo maar de naam Jax krijgen en toch naar opa zijn vernoemd. Denk hier wel goed over na. Voelt oma Trijntje zich met kleindochter Kate (beide namen zijn afgeleid van Catharina) wel vernoemd? Misschien is ze zelfs wel beledigd dat je haar naam kennelijk niet mooi genoeg vindt om door te geven.

Mooie klank
Volgens het Meertens Instituut laten de meeste ouders zich bij hun naamkeuze leiden door de klank van de naam, eventueel ook door de klank in combinatie met de achternaam. Wat iemand mooi vindt klinken, is heel persoonlijk. Het instituut geeft wel een tip over de ‘klankharmonie’; je kunt beter vermijden dat de laatste klank van de voornaam dezelfde is als de eerste klank van de achternaam, Anna Naber bijvoorbeeld. Hierdoor raken beide onderdelen in de uitspraak te veel versmolten.

Initialen
Een andere tip die het instituut geeft, is om als je een veel voorkomende achternaam hebt een wat minder gebruikelijke voornaam te geven. Dit maakt de kans op naamgenoten een stuk kleiner. Let ook goed op de initialen. Het kan verwarrend zijn als meerdere kinderen binnen het gezin dezelfde initialen hebben, vooral als het ook nog om een meerling gaat; die hebben namelijk ook nog dezelfde geboortedatum. Bekijk ook de combinatie van initialen kritisch. Welk woord krijg je met alleen de initialen? Denk daarbij ook aan de combinatie die ontstaat met de achternaam (V.E.R. Groot).

Schattig?
Probeer je bij de naam die je kiest ook altijd even een volwassen man of vrouw voor te stellen. Sommige namen zijn heel schattig bij een baby, maar minder leuk als je je voorstelt dat je zoon of dochter zich bij een sollicitatiegesprek met die naam moet voorstellen. Google ook altijd even de betekenis voordat je een originele naam geeft.

Er mag veel
Mag de naam die jij met zorg hebt uitgekozen worden geweigerd? Een voornaam mag in ieder geval geen bestaande achternaam zijn als die niet ook als voornaam gebruikelijk is. En hij mag niet ongepast zijn. Maar ja, wat is ongepast? De ambtenaar van de burgerlijke stand beslist dat. Het komt echter zelden voor dat een naam niet wordt geaccepteerd.

Hoe kozen jullie hoe je kindje wel, maar ook vooral níét, ging heten?

DeniseDenise – heeft 79 verhalen geschreven.
42, journalist, doorbreekt in haar artikelen graag zo nu en dan een taboe over kinderwens, zwangerschap en ouderschap. Lees meer over haar werk op haar website.

Meer Artikelen

  • Geen artikelen gevonden