slapenVaak zien vrouwen op tegen de pijn van de bevalling. Angst en stress spelen een grote rol in het ervaren van pijn; ze kunnen de pijnbeleving versterken. Sommige zwangeren volgen daarom een cursus om hun angst en stress de baas te worden.

Milou (28) zag op tegen haar bevalling. “Voordat ik zwanger was, keek ik altijd met plezier naar televisieprogramma’s over bevallen. Het leek me prachtig om zo’n nat kindje op je buik te krijgen. Maar toen ik eenmaal zelf aan de beurt was, ging ik heel anders naar die programma’s kijken. Ik werd er bang van. Ik zag eigenlijk nooit een bevalling die pijnloos ging.”

Zonder angst
De angst van Milou werd zo groot dat ze op zoek ging naar informatie om daar iets aan te doen. Samen met haar man volgde ze uiteindelijk een cursus HypnoBirthing®, iets wat op verschillende plekken in Nederland gegeven wordt. Haar bevalling omschrijft ze als een mooie, ontspannen bevalling zonder angst. “In de cursus leerden we hoe je jezelf kunt ontspannen, onafhankelijk van je omgeving. Maar ook hoe je bepaalde overtuigingen en angsten kunt vervangen door gedachten die je vertrouwen versterken. Een van die overtuigingen die ik had was bijvoorbeeld dat bevallen vreselijk pijn doet.”

Geen ondragelijke pijn
HypnoBirthing® leert je te vertrouwen op de natuurlijke manier van baren, te ontspannen en je lichaam te laten doen waar het voor bedoeld is. Door een aantal belangrijke technieken te oefenen worden gedachten geprogrammeerd en het lichaam voorbereid op een gemakkelijke geboorte. HypnoBirthing® leert je dat, als angst en spanning en medische complicaties geen deel uitmaken van het geboorteproces, ondragelijke pijn geen onderdeel hoeft te zijn van de geboorte. Milou: “We kregen ademhalingsoefeningen en tips om de aanmaak van endorfine te bevorderen. Het hormoon endorfine is een natuurlijke pijnstiller. Ook was er aandacht voor geschikte houdingen voor mijn lichaam.”

Even ‘niks’
Ook verloskundige Lilian Wirken richt zich op vrouwen die bevallen spannend vinden. Ze geeft een speciale cursus mindfulness voor zwangeren en hun partners. “Ik ben een van de drie MBCP-trainers in Nederland. MBCP staat voor Mindfulness Based Childbirth & Parenting, een programma uit Amerika. Het is uitgebreid getest bij aanstaande ouders, en onderzoeken tonen mooie resultaten aan. Het programma is bedoeld voor aanstaande ouders die goed voorbereid aan de bevalling willen starten. Daarbij kom je onzekerheden en allerlei veranderingen tegen, en daar leer je mee omgaan in deze training.” Een van Lilians cursisten zegt: “Tijdens de bevalling had ik veel aan de cursus. We hadden geleerd om ons tussen de weeën door te richten op dat er dan even ‘niks’ is. Zo kon ik weer alle energie verzamelen om de volgende wee te laten komen en te laten gaan. Ook mijn man wist door de houdingen die we hebben geoefend me goed te ondersteunen. Ook buiten de bevalling om hebben we er veel aan gehad. Het was een verademing om alles bewust te gaan doen. We zijn veel meer gaan genieten van dingen die we voorheen op de automatische piloot deden!”

DeniseDenise – heeft 79 verhalen geschreven.
42, journalist, doorbreekt in haar artikelen graag zo nu en dan een taboe over kinderwens, zwangerschap en ouderschap. Lees meer over haar werk op haar website.

Meer Artikelen