20150122_Blog_jongen of meisjeDe meeste zwangere vrouwen zeggen geen voorkeur te hebben voor een jongen of een meisje. Wie toch zo’n voorkeur heeft, hoopt meestal in stilte dat het uitkomt. Een enkeling gaat echter een stuk verder.

Twee zoons had ze al, en ze wilde zo graag een dochter. Daarom ging Tessa (38) naar een kliniek in het buitenland waar ze je helpen het geslacht van je baby te bepalen. “In Nederland is dit verboden als er geen medische reden voor is. In het land waar ik ben geweest ook, maar daar zat toen een gynaecoloog die het toch deed. Het fijne van de behandeling vond ik dat het niet belastend is, het gaat niet met IVF en PGD, wat je ook op sommige plekken in de wereld kunt laten doen. Dat vond ik te ver gaan.”

Zwanger van een meisje
Tessa: “Mijn man moest in een kamertje ‘produceren’, daarna werden in zijn sperma de X- en Y-chromosomen van elkaar gescheiden. Afhankelijk van je wens wordt één bepaald deel van dat sperma geïnsemineerd. Het biedt geen 100% garantie, maar ik raakte toevallig in één keer zwanger en ook nog van een meisje!” Tessa heeft niet aan veel mensen verteld dat ze op deze manier zwanger is geraakt. “De meeste mensen begrijpen zoiets toch niet. Vooral niet als ze zelf niet makkelijk zwanger raken.”

Teleurstelling
Ymke (32) begrijpt Tessa wel, hoewel ze zelf een jaar geleden via IVF een zoontje kreeg. “Ik had ook heel graag een dochter gewild, en hoewel ik natuurlijk dolblij was dat ik eindelijk zwanger was, was ik ook teleurgesteld. Ik had al zo lang gewacht en er zo veel voor moeten doen, en nu liep dit ook nog anders.” Voor Ymke was het lastig om haar teleurstelling te uiten. “Op social media heb ik veel lieve lotgenotes leren kennen, die allemaal nog wachten op een zwangerschap. Dan kan ik toch onmogelijk zeggen dat ik liever een meisje had gewild?”

Not done
Tessa en Ymke denken dat veel meer vrouwen een voorkeur hebben, maar dat de meesten er niet voor uit durven komen. Tessa: “Het is toch een beetje not done, het enige wat je in Nederland hardop mag wensen is dat je kindje gezond is. De eerste keer wilde ik ook al het liefste een meisje, maar was ik ook meteen verliefd op mijn zoon. Natuurlijk houd je van je kindje, maar ik vond mezelf gewoon meer een meidenmoeder. Dus toen de tweede ook een jongen was, dacht ik: en nu ga ik er alles aan doen om ook nog een meid te krijgen.”

Makkelijke weg
Debby (25) koos niet voor een omstreden behandeling maar voor de makkelijke weg. “Ik wil heel graag een jongen, en dat heeft een emotionele achtergrond. Ik wil mijn kind graag de naam geven van mijn broer, die is overleden toen hij 15 was en ik 12.” Debby speurde het internet af naar hoe ze haar kansen op een jongetje kon vergroten. “Ik kwam uit op een dieet, dat ben ik gaan volgen. En zo las ik nog veel meer tips. Bepaalde standjes schijnen ook te helpen,” lacht ze. Nu Debby twaalf weken zwanger is, blijft het nog even spannend. “Ze kunnen het geslacht nu nog niet zien. Die echo waarbij we dat straks te horen krijgen, wordt een van de spannendste momenten uit mijn leven.”

Heb jij een stiekeme of een uitgesproken voorkeur voor het geslacht van je toekomstige kindje? Praat mee op onze Facebookpagina!

DeniseDenise – heeft 79 verhalen geschreven.
42, journalist, doorbreekt in haar artikelen graag zo nu en dan een taboe over kinderwens, zwangerschap en ouderschap. Lees meer over haar werk op haar website.

Meer Artikelen

  • Geen artikelen gevonden