zwangerschapsyoga290Na de eerste paar weken, die bij de meeste vrouwen vaak gekenmerkt worden door kwaaltjes zoals misselijkheid, vermoeidheid en onwennigheid, realiseer je je snel dat je het liefst zo ‘gewoon’ mogelijk wilt blijven leven de komende maanden. En daarbij hoort toch eigenlijk ook een gezonde dosis beweging.

Sporten kan namelijk een zeer positieve invloed op zowel je zwangerschap als je bevalling hebben. Maar zoals altijd geldt: teveel is nooit goed en luister naar je lichaam. Zo is het bijvoorbeeld alleen raadzaam om te sporten tijdens je zwangerschap als je dit hiervoor ook al deed. Dus wat werkt nu eigenlijk wel en niet?

Kwestie van zoeken
Belangrijk is voorop te stellen dat dit voor iedereen anders is. Waar de één het echt nodig heeft dagelijks een sprint door een park te trekken, wil de ander misschien gewoon juist als afleiding wat bewegen. Ben jij een heel sportief, conditioneel sterk type en hou je wel van een beetje actie, dan kun je zwangerschapsbeweging zoeken die ook bij je past. Hardlopen tijdens je zwangerschap is prima mogelijk en je kunt het zo zwaar maken als je zelf wilt. Sterker nog: er zijn zelfs atletes die met 8 maanden zwangerschap nog een marathon liepen. Al is dat misschien wel gewoon te veel van het goede.

Ontspannen
Ben jij iemand die sport gebruikt om even te ontspannen, zoals bijvoorbeeld een heerlijke wandel- of fietstocht: uiteraard kun je dit tijdens je zwangerschap prima blijven doen. Wellicht kun je wat meer uitdaging aan een wandeltocht geven door het te combineren met wat andere oefeningen. Lekker, in de buitenlucht!

Yoga!
Een zeer populaire sport voor vrouwen tijdens hun zwangerschap, is yoga. Zwangerschapsyoga. Het leert je lichaam andere en juiste houdingen aan te nemen, houdt je vitaal, biedt je de mogelijkheid voldoende te ontspannen en zorgt ervoor dat je ondanks de extra kilo’s die je ongetwijfeld op doet, in vorm blijft. Want hoewel het grote doel van yoga altijd nog ontspanning is, is het zeker geen eitje. Begin er op tijd mee en je hebt het zo onder de knie.

Andere sporten die prima te beoefenen zijn, zijn bijvoorbeeld zwemmen, tennis, volleybal en groepslessen zoals pilates. Basketbal, wintersport, paardrijden en – echt waar – vechtsporten kun je beter even links laten liggen.

Voor- en nadelen
Twijfel je? Mens en Gezondheid zet een aantal voordelen voor je op een rijtje. Hier vind je ook informatie over wanneer het sterk afgeraden wordt te sporten tijdens een zwangerschap. De voordelen zijn…

– Door te sporten tijdens de zwangerschap verminder je de kans op zwangerschapstriemen.
– Door je conditie op peil te houden of te verbeteren heb je meer energie tijdens je zwangerschap.
– Door te sporten tijdens de zwangerschap verbetert de bloedcirculatie. Dit heeft positieve gevolgen voor de placenta en de baby.
– Door te sporten tijdens de zwangerschap wordt de kans op zwangerschapssuiker sterk verminderd.
– Wanneer je lichaam tijdens de zwangerschap in top conditie wordt gehouden is de herstelperiode na de bevalling naar alle waarschijnlijkheid makkelijker en korter.
– Door te sporten tijdens de zwangerschap vermindert de kans op verstopping.
– Door te sporten tijdens de zwangerschap vemindert de kans op opgezwollen handen en voeten.

Sport jij of heb jij gesport tijdens je zwangerschap?

SuzanneSuzanne – heeft 92 verhalen geschreven.
Suzanne, community manager

Meer Artikelen