Ivf_onbegripTegenwoordig zijn er hoopvolle mogelijkheden voor wie niet zo maar zwanger raakt. Maar dat wil niet zeggen dat je dat zo maar even doet. Toch wordt het ondergaan van IVF-behandelingen door de omgeving soms gezien alsof je een brood bij de bakker haalt, vinden deze vrouwen die met IVF bezig zijn.

Jij kunt tenminste je zwangerschap plannen wanneer het jou uitkomt, kreeg Petra (30) uit haar omgeving te horen toen bleek dat ze IVF nodig had. “Sommige mensen hebben er geen idee van hoe heftig zo’n IVF-behandeling is, nog even los van dat je natuurlijk veel liever gezellig samen in bed zwanger was geworden. Daarbij is het een misverstand dat je altijd zwanger raakt als je IVF doet. De kans dat je echt een kindje krijgt is gemiddeld 20% per IVF-behandeling.”

Moeilijk voor te stellen
Petra is niet de enige die stuit op misverstanden uit de omgeving over IVF en andere vruchtbaarheidsproblemen.  Desiree (29) kreeg drie jaar geleden na drie IVF-behandelingen een tweeling. Lekker makkelijk, vond haar beste vriendin. Zij had er immers drie jaar en twee zwangerschappen voor nodig gehad om twee kinderen te krijgen. Desiree was behoorlijk gekwetst.  “Ze ging voorbij aan het feit dat ik er óók jaren over heb gedaan, maar dan zonder te weten of het ooit zou lukken. Blijkbaar was het voor mijn vriendin moeilijk om je voor te stellen hoeveel verdriet en angst dat met zich meebrengt.”

Geen pasklare oplossing
Het is voor de omgeving niet altijd te bevatten wat IVF precies inhoudt. Succesverhalen in de media dragen daar niet aan bij, vindt Desiree. “IVF lijkt af en toe wel de pasklare oplossing voor wie niet zo maar zwanger raakt. Je hoort bijna geen verhalen over meerdere mislukte behandelingen.” Desiree geeft toe dat ze zelf ook niet precies wist wat IVF was toen ze werd geconfronteerd met de slechte zaadkwaliteit van haar man. “Maar nu ik er middenin zit, loop ik tegen onwetendheid aan waar ik me vreselijk aan erger. Ik kan het mijn vriendinnen eigenlijk niet kwalijk nemen, maar dat gebeurt tóch.”

Creatieve uitleg
Lisette (27) bedacht een creatieve manier om haar omgeving een beetje wijzer te maken. “Ik kan me wel voorstellen hoe het werkt; als iemand uit je omgeving plotseling een ernstige ziekte krijgt, heb je vaak ook nog nooit gehoord van de medische behandelingen die diegene moet ondergaan. Je gaat niet zo snel uit jezelf je daar helemaal in verdiepen.” Lisette maakte daarom foto’s tijdens de verschillende onderdelen van haar IVF-behandeling en stuurde een mail met uitleg aan haar familie en vrienden. “De reacties waren heel verschillend: sommige mensen lieten helemaal niets van zich horen, anderen toonden zich heel geïnteresseerd en betrokken. Maar er is in ieder geval niemand die nu nog kan zeggen dat wij ‘gewoon’ IVF doen.”

Op de site van het magazine Uitgerekend Jij vind je een filmpje met meer uitleg over IVF.

DeniseDenise – heeft 79 verhalen geschreven.
42, journalist, doorbreekt in haar artikelen graag zo nu en dan een taboe over kinderwens, zwangerschap en ouderschap. Lees meer over haar werk op haar website.

Meer Artikelen