voetjes handjesJe bent heel veel spanning, een positieve test een negen maanden verder. Eindelijk is daar het moment waarop je al die tijd hebt gewacht: je hebt dat kleine wondertje vast. Terwijl je een zucht van verlichting slaakt – want het is jullie gewoon gelukt! – staar je vol liefde naar je zoon of dochter. Waarschijnlijk brengen jullie komende weken, of misschien maanden, in een roes door. Daarom hieronder een top tien van dingen die je echt wilt doen in de eerste weken na de geboorte. Niets moet, alles mag… 

1. Schrijf het beste verhaal ooit geschreven.
Want dat is wat het is: de geboorte van jouw zoon of dochter zal voor jou het mooiste verhaal zijn dat je ooit hebt gelezen en geschreven. De weeën, de pijn, de emotie, het resultaat en het geluk. Het is iets wat je je zoon of dochter – in ietwat gecensureerde vorm wellicht – mee wilt geven.

2. Bewaar de spulletjes uit het ziekenhuis.
Het eerste mutsje, het polsbandje en de allerkleinste sokjes. Ze verdienen allemaal een bijzonder plekje in jullie huis en leven. Heerlijk om later nog vast te kunnen houden wanneer je realiseert hoe snel de tijd is gegaan.

3. Maak foto’s. Veel foto’s.
Jij zult nooit vergeten hoe rimpelig haar voetjes waren of hoe schattig en klein zijn neusje was, maar het is geweldig om dit ook aan je kids zelf te kunnen laten zien. Of aan iedereen die het maar wil zien, natuurlijk!

4. Schreeuw het van de daken!
Of zoals we het al sinds jaar en dag doen: maak het nieuws wereldkundig middels het versturen van een geboortekaartje. Tevens een essentieel onderdeel van het eerste fotoalbum!

5. Meldt de geboorte officieel.
Misschien niet het meest leuke of romantische klusje, maar laat ook je verzekering weten dat jullie kleine er is! Vrijwel elke verzekeraar weet dat je hoofd hier eigenlijk niet naar staat wanneer je net bevallen bent, dus er is altijd wel een overgangsperiode. Bij de meeste verzekeraars is dit vier maanden. Zet het in ieder geval op je lijstje, zodat je op tijd bent!

6. Vragen? Schrijf ze op!
Is dit je eerste? Dan kun je er de klok op gelijk zetten dat je, eenmaal thuis gekomen, nog veel meer vragen hebt dan je ooit had kunnen denken. En dat is normaal! Een blik op de liefde van je leven leert je dat je meer verantwoordelijkheid hebt dan ooit. En dan is vaak alle hulp welkom.

7. Dokter!
Dat er nu nog een ienieminie mensje is waarvoor je moet zorgen, maakt dat je jezelf nogal eens zou kunnen vergeten. En dat is natuurlijk niet de bedoeling, zo vlak na de bevalling. Want een bevalling is zwaar. Heel zwaar! Maak daarom niet alleen alvast een eerste doktersafspraak voor je kleine, maar maak ook een afspraak voor jezelf om zeker te weten dat alles goed zit. Wel zo’n prettig idee, toch?

8. Kijk vooruit.
En dan hebben we het niet over baby nummer twee, maar over hoe je optimaal kunt gaan genieten van je eerste! Elke maand één foto levert over een aantal jaren een geweldige collectie op. Mama-dates met andere kersverse moeders kunnen je de nodige energie geven in een hectische periode. Je hoeft niet alles te plannen, maar onthoud: een slimme meid…

9. Wees geduldig.
Het is hoe dan ook een sprong in het diepe en de ervaring leert dat in paniek raken vaak weinig oplevert. Jullie kunnen dit, want iedereen is op zijn eigen manier een geweldige ouder! Zorg ervoor dat je de rust en het geduld vindt om dit samen uit te kunnen zoeken en dan komt de rest vanzelf.

10. Geniet.
Geniet. Geniet. Geniet. En genieten van je kleintje hoeft eigenlijk nooit met mate.

SuzanneSuzanne – heeft 92 verhalen geschreven.
Suzanne, community manager

Meer Artikelen