mvm3Soms kriebelt het, soms voelt het een beetje gek en soms valt het gevoel niet te beschrijven. Hoe dan ook; je baby die beweegt is een goed teken. Reden genoeg om tijdens je zwangerschap bij te houden hoe veel je baby echt beweegt. Moeilijk? Helemaal niet!

Het derde trimester
Het is aan te raden te beginnen met tellen van de bewegingen in het derde trimester van een zwangerschap. Niet alleen is de baby dan het meest actief, je weet inmiddels zelf ook het gevoel beter te kunnen plaatsen. Vanaf 28 weken heeft je baby een duidelijk patroon dat je inmiddels kent: je weet op welke momenten op een dag je kleine het meest actief is. Je kunt deze kennis gebruiken om je baby te monitoren, wat je een geruststellend gevoel kan geven.

Andersom tellen
Er zijn tal van bewegingen die je kleine maakt op een dag. Van schoppen, tot ‘rollen’, tot een klein beetje verplaatsen. Alles telt! In tegenstelling tot het tellen van het aantal bewegingen, tel je de tijd die het kost tot je 10 bewegingen heb gevoeld. Maak het jezelf gemakkelijk door te gaan zitten of liggen op een moment van de dag waarvan je weet dat je kleine fanatiek is. In sommige gevallen kan het wel twee uur duren voor je tien bewegingen heb gevoeld, maar vaak is het minder dan dit. Je baby krijgt natuurlijk steeds iets minder ruimte, dus de bewegingen kunnen anders voelen.

Neem je zorgen weg
Wanneer je bezorgd bent over het welzijn van je kindje, of wanneer de arts het nodig vindt, is dit een manier om wat meer ‘zicht’ te krijgen op hoe het met je baby gaat. Zo kan het regelmatig blijven voelen van hetzelfde patroon wat van die zorgen wegnemen. Je kunt het tellen en eventuele ontwikkelingen bijhouden in een dagboek, voor jezelf en een arts. Meer info over het tellen van bewegingen vind je hier.

SuzanneSuzanne – heeft 92 verhalen geschreven.
Suzanne, community manager

Meer Artikelen