image_gallery-290Vroeger zei men dat je baby’s moest laten huilen, anders zou je ze verwennen. En hoewel we tegenwoordig beter weten, krijgen veel jonge moeders het nog regelmatig naar hun hoofd: ‘Je verwent ‘m te veel!’

Michelle (26) pakt haar dochtertje van drie maanden altijd op als ze huilt in de box. “Ik heb ontdekt dat ze dan meteen rustig wordt. Maar volgens mijn moeder verwen ik haar te veel. Zij zegt dat ik haar heb geleerd dat als ze gaat huilen, ze wordt opgepakt en niet meer in de box hoeft te liggen.”

Jouw aandacht is nodig
“Dat we een baby kunnen laten wennen aan onze positieve aandacht is een natuurlijk gegeven,” vertelt pedagoge Marleen Kerstens van Bewuste Kinderopvang. “Want door consequent liefdevol te reageren op de behoeften van je baby, leert je kindje dat het invloed heeft op de omgeving en dat het kan vertrouwen op de mensen om zich heen. Het woord ‘verwennen’ impliceert echter iets negatiefs. Mensen die dat zeggen, zijn meestal bezorgd dat een baby de invloed die hij op zijn omgeving heeft te veel gebruikt om ‘zijn zin te krijgen’. Maar je kunt een baby niet verwennen met je aandacht. Als ouder doe jij je best om je kind goed te leren kennen. Jouw begripvolle en liefdevolle aandacht is nodig omdat jij daarmee ontdekt wat je kindje nodig heeft. Als je gepast op je baby reageert, leert je baby dat het op zichzelf en zijn omgeving kan vertrouwen.”

Extra aandacht
“Vanaf een half jaar krijgt een baby langzamerhand besef van de invloed die zijn communicatie op anderen heeft,” vervolgt Kerstens. “En dus is het idee dat we baby’s kunnen verwennen heel begrijpelijk. Maar ik denk dat het belangrijk is en positiever werkt om je af te vragen wat maakt dat je kindje meer aandacht vraagt.” Volgens Kerstens zien we nogal eens over het hoofd dat elk kind zijn eigen persoonlijkheid en bijzonderheden meebrengt in de opvoeding.“Sommige kinderen vragen op een bepaalde manier extra aandacht. Kinderen kunnen bijvoorbeeld gevoeliger zijn voor prikkels, moeite hebben met het verwerken van voedsel of langer de tijd nodig hebben om in een goed slaapritme te komen. Dat vraagt meer aandacht en energie van ouders en brengt soms onzekerheid met zich mee. Ouders krijgen dan weleens goedbedoeld advies om een baby te laten huilen in zijn bedje, het nachtelijke flesje te laten staan of minder te dragen in de draagzak of -doek. De omgeving draagt oplossingen aan zonder te kijken waar de behoefte van het kindje vandaan komt.”

Geen overbodig aandacht
“Heb je een baby die meer aandacht vraagt dan leeftijdsgenootjes, wees dan niet bang hem te verwennen,” stelt pedagoog Kerstens gerust. “Probeer hem te begrijpen. Er is iets waardoor dit kindje jouw begripvolle aandacht meer nodig heeft. Door goed te kijken naar wat je baby nodig heeft en wat jij kunt geven, leer je inspelen op de behoeften van je kindje. Dat is geen verwennen, maar elkaar leren kennen, vertrouwen en de basis van een veilige relatie.”

Wat vind jij: kun je een baby te veel verwennen?

DeniseDenise – heeft 79 verhalen geschreven.
42, journalist, doorbreekt in haar artikelen graag zo nu en dan een taboe over kinderwens, zwangerschap en ouderschap. Lees meer over haar werk op haar website.

Meer Artikelen