zwangerschapvertellenEen zwangerschap geheim houden tot de magische grens van twaalf weken, veel vrouwen doen het omdat in de eerste drie maanden de kans op een miskraam het grootste is. Maar of het altijd zo gemakkelijk is?

Diana (23) weet nét dat ze zwanger is. “Nu heb ik begrepen dat het beter is om het pas na ongeveer twaalf weken aan anderen te vertellen. Maar met de feestdagen in zicht vind ik dat erg lastig. Ik zal dan geen wijntje kunnen drinken, en dat zijn mijn vrienden niet van me gewend. Ik ben een beetje bang dat ze gaan vragen of ik zwanger ben. Ik wil niet op die manier voor het blok worden gezet. Bij ons in het dorp is dat sowieso heel erg. Ik ben deze zomer getrouwd, we hebben nu net een groter huis, dus de vragen blijven maar komen! Dat is al vervelend genoeg, maar omdat ik nu écht zwanger ben, weet ik niet hoe ik daarop moet reageren. Ik overweeg zelfs om toch maar dat wijntje te nemen met de kerst.”

Miskraam
Ook Mieke (29) staat voor een lastige keuze. Ze heeft een baan waarin ze in aanraking komt met gevaarlijke stoffen. “Mocht ik zwanger raken, moet ik het dus eigenlijk zo vroeg mogelijk vertellen zodat ik ander werk kan gaan doen. Aan de andere kant vind ik het ook wel erg vroeg om het al meteen te zeggen. Als het dan misgaat, moet ik het ook weer met iedereen delen.” Voor Simone (34) juist de reden om het de volgende keer wel vroeg te vertellen. “Mijn eerste zwangerschap is vorige maand na zes weken geëindigd in een miskraam. Ik had nog aan helemaal niemand verteld dat ik zwanger was, zelfs mijn ouders wisten het niet. Ik was er zo verdrietig van, dat wilde ik ook graag delen met de mensen die dichtbij me staan. Nu moest ik eerst vertellen dat ik zwanger was geweest, en nog voordat diegene dat nieuws goed en wel had verwerkt, alweer melden dat het mis was.”

Vroeg verteld
Annemieke (32) heeft al ervaring met vroeg vertellen dat ze zwanger was. “Ik ben zwanger geworden via IVF, dus iedereen die wist dat we daarmee bezig waren, wilde natuurlijk na afloop van de behandeling weten of het was gelukt. Die mensen waren allemaal heel blij voor ons. Om te voorkomen dat zij hun mond moesten houden, besloot ik om ook over mijn zwangerschap te vertellen aan de mensen die niets van de IVF af wisten. Sommige mensen reageerden heel negatief: ‘Dat moet je nog niet vertellen, dat mag pas na drie maanden!’ Geen leuke reactie als je zelf bijna uit elkaar barst van blijdschap.”

Goed bij voelen
Leontine (28) wachtte af, maar voelde zich daar niet goed bij. “Wij hebben het in het begin aan niemand verteld, eigenlijk omdat ik dacht dat het ‘zo hoorde’ om te wachten tot je twaalf weken zwanger bent. Ik vond het maar niets om het voor me houden. Ik voelde me beroerd en kon niet eens uitleggen hoe dat kwam. Ik heb het volgehouden tot negen weken en toen was ik klaar met dat geheimzinnige gedoe. Ik ben eigenlijk heel open, dus het ging helemaal tegen mijn natuur in om niets te zeggen. Ik had de eerste echo nog niet gehad, dus ik had geen idee of het echt goed zat. Maar ik wilde gewoon niet langer zwijgen. Ik vond het echt een opluchting toen ik het eenmaal had verteld, ik kreeg ook alleen maar leuke reacties. Mijn advies is dus: doe waar je je goed bij voelt!”

Wanneer vertelde jij dat je zwanger was?

DeniseDenise – heeft 79 verhalen geschreven.
42, journalist, doorbreekt in haar artikelen graag zo nu en dan een taboe over kinderwens, zwangerschap en ouderschap. Lees meer over haar werk op haar website.

Meer Artikelen