ongemakjes1Als je zwanger bent, slaan je vriendinnen je meestal met hun zwangerschaps- en bevallingsverhalen om de oren. Maar van wie hoor je over de lichamelijke ongemakjes die er ook bij horen?

Het was de grootste nachtmerrie van Mijke: dat ze zou moeten poepen bij de bevalling tijdens het persen. Was dat nou normaal of niet? Ze had er eigenlijk nog nooit een van haar vriendinnen over gehoord. En zelf durfde ze er al helemaal niet over te beginnen.

Gênant
Uit een onderzoek van Gezondheidsnet dat werd gehouden onder 5.500 moeders bleek dat 40% heeft gepoept tijdens de bevalling. Klinkend bewijs dat dit euvel heel normaal is, en toch praten we er nauwelijks over met elkaar. Mijke postte een vraag op een forum: wat kon ze doen om deze potentiële gênante situatie te voorkomen? Ze kreeg ontzettend veel reacties, waaruit bleek dat ze niet de enige was die zich hier druk om maakte. Pas toen durfde ze erover te beginnen tegen een vriendin die al moeder was. “Mijn vriendin stelde me gerust. Het was haar ook overkomen, maar ze had er amper iets van gemerkt. Ze vertelde dat de verloskundige het gelijk heel discreet weer weghaalde en dat ze zelf wel iets anders aan haar hoofd had. Ik was zo opgelucht!”

Zelfde probleem
Ook Desirée liep tegen een lichamelijk ongemak aan waar ze nog nooit iemand over had gehoord. “Na mijn bevalling verloor ik steeds een beetje urine als ik moest niezen of hard lachte.” Desirée moest er alleen niet aan denken om ermee naar de huisarts te gaan. “Ik schaamde me zo, ik durfde echt niet te bellen. Wat moest ik dan zeggen tegen de assistente? Ik plas in mijn broek?” Desirée wist niet wat ze aan haar probleem kon doen, totdat haar pasbevallen vriendin Dana op bezoek kwam. “Stom toevallig had zij hetzelfde probleem, maar was zij er wél meer naar de huisarts geweest. En dat vertelde ze me gewoon, vrolijk lachend. Ik werd helemaal rood en toen ze vroeg wat er was, stamelde ik dat ik er ook last van had.”

Dankbaar
Desirée’s vriendin wist haar ervan te overtuigen dat ze toch even langs de huisarts moest gaan. “Ze zei dat het niet verstandig was om ermee rond te blijven lopen, ook al zou het misschien vanzelf overgaan. De huisarts heeft me doorverwezen naar de fysiotherapeut die me oefeningen gaf om mijn bekkenbodemspieren te trainen. En dat heeft geholpen. Ik ben Dana heel dankbaar dat zij erover is begonnen, anders had ik er nu misschien nog mee rondgelopen.” Toen Desirée toch bij de huisarts was, durfde ze ook meteen een ander probleempje aan te kaarten. “Tijdens de zwangerschap had ik aambeien ontwikkeld, waar ik ook na de bevalling nog erg veel pijn van had. Ik heb een goede zalf gekregen en de pijn is nu al een stuk minder. Het helpt dus echt als je ergens over durft te praten en actie onderneemt! Ik heb me dan ook heilig voorgenomen om de eerstvolgende vriendin die zwanger raakt over al mijn ongemakjes te vertellen.”

Praat jij met vriendinnen over lichamelijke ongemakjes rondom de bevalling?

DeniseDenise – heeft 79 verhalen geschreven.
42, journalist, doorbreekt in haar artikelen graag zo nu en dan een taboe over kinderwens, zwangerschap en ouderschap. Lees meer over haar werk op haar website.

Meer Artikelen