werpjuwelenMaanden na de geboorte van Felicia hoorde ik voor het eerst de term ‘werpjuwelen’. Een platte benaming voor een liefdevol cadeau dat een man aan zijn vrouw geeft net na de bevalling. Een soort bekroning na je zwangerschap.

Een gemiddelde vrouw houdt ervan om verwend of verrast te worden, een man die attent is op het juiste moment. Toen ik op werpjuwelen ging googlen stuitte ik -natuurlijk- op diverse vrouwenfora waar dit onderwerp besproken wordt. Teleurgestelde vrouwen die toch heimelijk op een werpjuweel hadden gehoopt en het dus niet hebben gekregen. Vervolgens spreken ze het niet uit naar de man, maar spreken ze hun ongenoegen uit op een forum met onbekende vrouwen, of zij nou ook een werpjuweel hebben misgelopen. Ik ken weinig vrouwen met werpjuwelen. Ik ken weinig mannen die hier bekend mee zijn. Frank heeft me verwend met bloemen en champagne in het ziekenhuis, maar werpjuwelen heb ik niet ontvangen. Ik heb het nooit echt gemist of bij stil gestaan. Overigens kreeg ik wel een paar uur na de bevalling een schattig moeder-dochter armbanden setje van mijn beste vriendin, iets wat ik me erg dierbaar is en wat Felicia en ik vaak samen dragen.

Maar toch… Op de dag dat ik hoorde dat ik opnieuw zwanger was, ging ik uit eten in de Jordaan. Onderweg naar het restaurant, lopen we voorbij een schattige boutique. De winkel is gelukkig open vanwege koopavond. De oorbelletjes en mooie spulletjes glimmen ons tegemoet, we moeten even naar binnen.

Het is een snoepwinkel met de mooiste spullen: babykleertjes, speelgoed, kleren voor onszelf, sjaaltjes en sieraden. Dan zie ik een armbandje en later ook een bijbehorende kettinkje: goudkleurig met kleine gouden balletjes én een roze kwastje.

werpjuwelen2Het schreeuwende gevoel: dit moet ik hebben! Op deze bijzondere dag, koop ik deze bijzondere sieraden voor mezelf. Wat het extra speciaal maakt, is dat het armbandje verpakt is in een reageerbuisje. Het kan geen toeval zijn dat ik juist dit sieraad tegenkwam op de dag dat ik zwanger ben van een reageerbuis-bevruchting.

Later op de avond kom ik thuis met mijn nieuwe aanwinst. Frank biedt direct aan dit aan mij cadeau te willen geven voor mijn verjaardag. Ik vind dat zwanger worden ook een sieraad waard is. Ook al is mijn zwangerschap niet goed afgelopen, ik draag mijn sieraden elke dag en voel me vruchtbaar.

Anne TelAnne Tel – heeft 7 verhalen geschreven.
Lees meer over Anne en haar boek op haar website.

Meer Artikelen