Zodra je de beslissing hebt genomen om aan kinderen te beginnen, krijgt het begrip ‘tijd’ een hele andere betekenis. Ik stopte met de pil en omdat het even duurde voordat ik zwanger was leek de tijd stil te staan. Eindelijk was het dan toch zover; ik was zwanger! Al snel was ik misselijk en moest ik veel overgeven. Als je dan ‘’al’ 6 weken zwanger bent en je niet lekker voelt, is het vervelend als iemand tegen je zegt dat je je niet aan moet stellen omdat je ‘pas’ 2 weken overtijd bent.

Ik bleef worstelen met het begrip ‘tijd’. Toen ik heel optimistisch voor het eerst naar de verloskundige ging (rond de 12 weken) om voor het eerst naar het hartje te luisteren, kon ze nog niets horen. De verloskundige liet me een week later terugkomen omdat ik ‘nog maar’ 12 weken zwanger was. Ondertussen werd het me duidelijk dat ik voor sommige instanties en bedrijven juist wel ‘al heel lang’ zwanger was. Bij de inschrijving voor de kinderopvang werd me duidelijk gemaakt dat ik erg laat was met inschrijven: “U had zich moeten aanmelden, toen de zwangerschapstest nog nat was”, zei de dame tegen mij. En toen ik samen met mijn man naar een babykamer en kinderwagen gingen kijken, vertelde de verkoopster dat we snel moesten kiezen omdat ze anders in de knel kwam met de besteltijd.

Voor mijn gevoel wist ik ‘nog maar net’ dat ik zwanger was en nu moest ik direct allerlei keuzes maken. Welke verloskundige kies ik, blijf ik werken, maak ik gebruik van kinderopvang of een gastouder, hoeveel en op welke dagen ga ik werken, ga ik thuis bevallen of in het ziekenhuis, ga ik flesvoeding of borstvoeding geven, bij welke kraamzorg meld ik me aan en hoeveel uren kraamzorg wil ik? Ik werd er stapeldol van.

Als je dan eindelijk alles hebt geregeld en de uitgerekende datum komt in zicht, wordt tijd weer belangrijk. Toen ik een paar dagen overtijd was riep ik tegen iedereen dat ik ‘al’ 6 dagen overtijd was. De gynaecoloog had niet zo’n haast en vertelde me tijdens de controle dat ik ‘pas’ 6 dagen overtijd was. En als je dan eindelijk na hard werken een dochter hebt, wordt het begrip tijd nog belangrijker: om de drie uur voeden, wassen, het huishouden, boodschappen doen en weer voeden. Soms was ik zo druk met van-alles-en-nog-wat bezig dat ik om 11 uur ‘s morgens schrok omdat mijn kind wel keurig gewassen en gevoed in haar bedje lag, maar dat ik zelf nog moest douchen. Ik wist niet waar de tijd gebleven was.

Inmiddels zijn mijn drie kinderen in de tiener- en puberleeftijd. Je zou denken dat ik weer alle tijd heb, was het maar waar. Op zondag nemen mijn man en ik de agenda door: wie sport er wanneer, wie heeft een wedstrijd en wie doet de boodschappen. Ondertussen werk ik, was ik, overhoor ik en speel ik voor taxibedrijf.

Tijd is nog steeds iets kostbaars maar ook een nogal relatief begrip. Na de komst van kinderen kijk ik anders tegen het begrip tijd aan. Momenteel zijn het tropenjaren, maar wat ben ik blij dat ik dit mee mag maken! Alle onvoorwaardelijke liefde die je van je kinderen krijgt en de humor die ze hebben. Dat zou ik voor geen goud willen missen. Dit is ook de reden waarom ik vier keer aan Moeders voor Moeders mee heb gedaan en waarom ik nu bij deze organisatie werk. Ik gun andere vrouwen ook deze fantastische tijd. Gun jij dit een ander ook en ben je (pril) zwanger dan kan jij die andere vrouw deze tijd bezorgen door te plassen of je leven er van afhangt!

Odette - MvM – heeft 6 verhalen geschreven.

Meer Artikelen