‘Wie zwanger is eet voor twee’, wordt er wel eens gezegd. Zeker tijdens de feestdagen wil men nog wel eens teveel eten. Hoewel je wanneer je zwanger bent sowieso al meer eet dan andere vrouwen, moet je tijdens de feestdagen toch opletten. Wanneer je teveel eet of teveel weegt kan dit zwangerschapscomplicaties veroorzaken zoals hypertensie (hoge bloeddruk) of zwangerschapsdiabetes.

Vooral de laatste drie maanden van je zwangerschap heb je extra calorieën nodig, maar het is ook belangrijk dat je extra voedingsstoffen opneemt. Let dus ook tijdens de feestdagen op wat je eet en probeer ook niet veel meer te eten dan dat je normaal eet tijdens je zwangerschap.

Tips om gezond te eten tijdens de feestdagen:

• Zorg er steeds voor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Probeer voedsel te eten dat sneller vult zodat je minder snoept tijdens de kerstfeestjes.
• Wanneer je honger hebt kun je eerst een glas water drinken. Of neem een stuk fruit.
• Neem van alle lekkernijen een klein stukje. Zo kan je van de verschillende hapjes en desserts proeven en toch niet teveel eten.
• Alcohol kun je vervangen door bijv. fruitsap, en Glühwein door warme appelsap met kaneel.

Wat mag je zeker niet eten tijdens je zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap wordt aangeraden bepaald voedsel niet eten. Dit kan vervelend zijn tijdens de feestdagen. Zeker als je het kerstdiner niet zelf bereidt. Let onder andere op het volgende:
• Wanneer je zwanger bent mag je geen rauw vlees eten. Opletten met wild dus! Vraag de gastvrouw of ze ervoor wil zorgen dat het vlees goed gaar is. Carpaccio en andere gerechten met rauw vlees zal je links moeten laten liggen.
• Rauwe vis en schaaldieren zijn ook uit den boze tijdens je zwangerschap. Je loopt risico om besmet te worden met de listeria bacterie. Gerookte zalm mag alleen wanneer het vers bij de rokerij vandaan komt en niet vaccuüm is verpakt.
• Probeer ook andere rauwe etenswaren van dierlijke afkomst te vermijden. Let op met kaas gemaakt van rauwe melk. Deze kunnen je ook besmetten met de listeria bacterie, waardoor de kans op een miskraam of vroeggeboorte toeneemt. Eet ook alleen eieren die hardgekookt of goed doorbakken zijn.
• Rauwe groenten en fruit moeten steeds grondig gewassen zijn. Hoewel rauwe wortels en bloemkool vaak als gezond alternatief aangeboden wordt tijdens feestjes, moet je hier toch mee opletten. Je weet niet hoe goed ze gewassen zijn en het is mogelijk dat meerdere mensen deze hapjes in hun handen hebben gehad.

Terry - MvM – heeft 8 verhalen geschreven.
Fieldmanager bij Moeders voor Moeders. Houd van shoppen en sauna's. Is gek op lezen en doet aan boxing om fit te blijven.

Meer Artikelen