Nederland is een fietsland en dat betekent ook dat het fietsen letterlijk met de paplepel wordt ingegoten. Bijna iedereen heeft dit wel geleerd maar je was waarschijnlijk jong en kan je wellicht alleen de vele valpartijen nog herinneren. Daarom geven we in dit artikel tips om je kind te leren fietsen.

Wanneer kan je je kind het beste leren fietsen?
Er is geen specifieke leeftijd van wanneer je je kind het beste kan leren fietsen aangezien ieder kind verschillend is. Toch is 6 jaar een goede richtlijn om in de gaten te houden. Het kan natuurlijk ook eerder zijn. Dit hangt af van de volgende factoren. De motivatie van het kind, de motoriek, zelfvertrouwen, lengte in verband met het trappen en de voeten aan de grond zetten. Kracht om te trappen en het evenwichtsgevoel. Op zoek naar een nieuwe kinderfiets? Verdiep je wel goed in de verschillende inchmaten. Houd hierbij ook goed rekening met de veiligheid in het verkeer. Bij een te grote fiets is het lastiger om van een fiets af te stappen of met de voeten te remmen.

De laatste factor heb je zelf in de hand en dat is natuurlijk het geduld. Een kind leren fietsen, vereist een hoop geduld dus wees zeker niet te ongeduldig en gun hem of haar de tijd.

Zijwieltjes
De zijwieltjes zijn al vanaf oudsher één van de meest populaire methodes om je kind te leren fietsen. Door middel van de zijwieltjes hoeft een kind zich alleen op het trappen en het sturen te focussen en nog niet op het behouden van evenwicht. Toch is dat laatste waar vaak de echte moeilijkheid in zit. Daarom is het goed om je kind niet te lang met zijwieltjes te laten fietsen.

Oefenen zonder zijwieltjes
Zodra het kind al wat met zijwieltjes kan fietsen is het handig om deze er af te halen en het kind zonder de zijwieltjes te laten fietsen. Vanaf dit punt wordt het vaak moeilijk voor het kind aangezien het evenwicht behouden meer mentaal is dan fysiek. Een kind is nog niet gewend dat de snelheid hem overeind kan houden en moet hier dus mee om leren te gaan. Daarom is het handig om je kind eerst te helpen door hem vast te houden en mee te rennen. Oefening baart kunst.

De loopfiets
Één van de beste voorbereidingen voor kinderen om op een echte fiets te stappen is de loopfiets. Op deze fiets zitten geen trappers maar zet het kind aan met de voeten. Dit kan vaak al vanaf een jaartje of 2 / 3 en dat zorgt er dan ook voor dat het kind vaak sneller met een echte fiets overweg kan doordat hij / zij de motoriek, kracht en het evenwicht al wat te pakken heeft!

Maarten de Bij

www.fietsenopfietsen.nl

Gastauteur – heeft 33 verhalen geschreven.

Meer Artikelen

  • Geen artikelen gevonden