Heel erg bedankt aan alle moeders die meedoen met dit project. Zonder jullie was ik nu nog niet zwanger geweest en misschien wel nooit geworden. Voor mij is het een hele logische stap om mee te doen aan Moeder voor Moeders en ik zou niet anders willen.

Vergrootte eierstok?
Een kleine 1,5jaar terug besloten mijn vriend en ik dat ik ging stoppen met de pil. Niet wetend wat ons te wachten stond. Na een half jaar was mijn menstruatie nog steeds niet op gang gekomen en daarom ging ik naar de huisarts. We werden doorverwezen naar de gynaecoloog. Ineens kreeg ik de stempel verminderd vruchtbaar. De gynaecoloog vertelde voor ons nogal onduidelijk verhaal over een syndroom waarbij mijn ene eierstok wat vergroot leek.

Dit was het begin van een traject met allerlei onderzoeken en pillen.

Klein duiveltje, eigenlijk een grote duivel
Na wat bloedonderzoeken en een aantal echo’s kon ik beginnen met de eerste kuur. Als eerste kreeg ik Provera. Dit zou de menstruatie opwekken en de cyclus resetten. Dit werkte voor mij niet.

Daarna mocht ik starten met Clomid, wat de eisprong opwekt. Dit deed wel zijn werk, maar daar kreeg ik toch een bijwerkingen van!!  Ik werd geïrriteerd, boos en overdreven emotioneel. Mijn vriend wist niet wat hij met mij aan moest en we hadden geregeld ruzie, terwijl we anders weinig ruzie hebben. Na twee rondes ben ik daar mee gekapt. Dit was ook niet de bedoeling.

De gynaecoloog zei dat wij dan vast al relatie problemen gehad hadden voordat we met dit traject begonnen, want de medicatie was niets mis mee. Pardon? In de wandelgangen van het ziekenhuis trof ik een vrouw met dezelfde problemen bij Clomid. “Er komt een klein duiveltje in mij los”, vertelde ze. Tsja, klein?….

Andere gynaecoloog
Een andere optie waren injectie en deze hadden dan minder bijwerkingen. Alleen mocht ik van de gynaecoloog niet overgaan op de injecties en ik werd naar een psycholoog gestuurd. Ik wist niet meer wat ik er mee aan moest en ben dus nog gegaan ook!  Eén gesprek was echter voldoende en ik kreeg geadviseerd naar een andere gynaecoloog te gaan.

Deze man heeft me beter uitgelegd wat er met mijn eierstokken is, hij noemde PCOS. Voor mij betekent dit een vergrootte eierstok en geen eisprong en dan is zwanger worden nogal moeilijk. Ik mocht van deze gynaecoloog wel gewoon beginnen met injecties. Met een voorraad Gonal F en Pregnyl ging ik naar huis en 1x per maand had ik een controle echo.

Verrassing
Op zondagochtend deed ik voor de zekerheid een test. Totaal zonder verwachtingen keken mijn vriend en ik naar een vaag kruisje. Nogmaals de handleiding lezen, ja het leek er wel op.

Totaal onwerkelijk.. We zijn weer gaan slapen en hebben we er de hele dag niets over gezegd. Maandagochtend nog maar een test en langzaam kwam het besef dat het gelukt was. Dat was een complete verrassing!! We waren toch al een jaar met het traject aan de gang en hadden rekening gehouden met misschien nog wel een jaar.

We kunnen eigenlijk pas sinds alle positieve testuitslagen in week 14 echt blij zijn! Het hele traject was niet echt leuk, maar het is wel de moeite waard. Van week 5 t/m 15 heb ik echt mogen genieten van de zwangerschap vanwege alle bezoekjes aan de wc…

Femke van de Heide

 

Gastauteur – heeft 32 verhalen geschreven.

Meer Artikelen

  • Geen artikelen gevonden