Het is natuurlijk geweldig om je eerste kindje te krijgen! Met het eerste huiltje word je meteen overspoeld door liefde, vanaf dat moment lijkt alles perfect te zijn. Maar je gaat ook dingen meemaken waar je het misschien liever niet over hebt. Ze zijn heel normaal, dus we delen er graag een paar!

1. Leven op adrenaline
Sommige vrouwen zijn na de bevalling compleet uitgeput en kunnen niet wachten om te gaan slapen, terwijl anderen nog lang door kunnen op de adrenaline die vrij is gekomen. Het is allebei compleet normaal, maar gun jezelf lichamelijk wat rust nadat je je kindje op de wereld hebt gezet. Dit is goed voor je herstel.

2. Borst of fles?
Ook al heb je van tevoren besloten dat je je kleintje borstvoeding wil geven, kan het nog zo zijn dat dit niet lukt. Dit is iets waar moeders soms onzeker van kunnen worden, maar je hoeft je hier niet voor te schamen. Moeder natuur heeft soms nou eenmaal andere plannen voor jou en je kindje, hier kun je niets aan doen. Borstvoeding of flesvoeding, dit is beide prima om een gezond kindje mee groot te brengen.

3. Humeurtje?
Heeft je kindje een huildag, of is hij of zij juist heel erg vrolijk? Veel jonge mama’s zullen merken dat dit hun eigen humeur ook bepaalt. Heel logisch natuurlijk dat je nou eenmaal minder vrolijk bent als je de hele dag een huilende baby moet verzorgen. Dit hoeft echt niet te betekenen dat er iets mis is met je. Praat erover met je partner, ouders en eventueel dokter. Want als je jezelf goed voelt, kun je ook beter voor je kindje zorgen.

  1. Ritmegevoel
    Je moet er eerst aan wennen dat je alles om het ritme van je baby heen moet plannen. En als je er eenmaal aan gewend bent, zal je zien dat er een regeldagje aankomt en je kindje zijn of haar ritme weer helemaal omgooit! Hou je hoofd koel en probeer je niet gek te laten maken. Ook dit ritme zal weer een tijdje aanhouden, in ieder geval tot de volgende regeldag…

Heb je twijfels of onzekerheden? Blijf er vooral over praten. Je omgeving zal zich ook opener opstellen als jij deelt wat er in je omgaat. Een kindje opvoeden is iets wat je moet leren, en sommige dingen kun je nou eenmaal niet meteen weten!

Gastauteur – heeft 33 verhalen geschreven.

Meer Artikelen

  • Geen artikelen gevonden