ziekZodra de blaadjes van de bomen vallen, vallen de snottebellen uit Justins neus. Nachtenlang hoor ik hem sniffen en snuiven. Neusspray is zijn grootste knuffel en mijn reddende verstuivende engel. Herfst; fijn!

Ik ben ook gevoelig voor dat soort irritante virussen. Ja hoor, een paar dagen later hoor ik mijn longen piepen als ik met een volle mand wasgoed de trap op loop. Oei Renaat, opletten! Niet ziek worden, daar heb je geen tijd voor! Onzin natuurlijk, maar dat denk ik wel altijd.

Zwakke en sterke geslacht
Best veel mannen (vaders) kunnen wel echt ziek zijn van zo’n virusje, griepje of beetje hoofdpijn. Die zijn altijd zó ziek. Ze zijn totaal uitgeteld en kunnen ineens niks meer. Schat wil jij een paracetamolletje voor mij pakken? Heb je een beetje thee? Ik heb het zo koud. Mijn keel doet zo zeer. Ze zijn echt gevloerd, gebankt of zijn zelfs verstopt in hun eigen bed. Dat zou ik ook wel willen, maar moeders hobbelen gewoon door. Hup, paracetamolletje erin (griepprik check), op tijd naar bed, extra fruit en groente, vitaminepillen erbij en we gaan gewoon door. Daar zit denk ik ook de kracht; het sterke geslacht!

Altijd eerst proberen
Als de kids ’s ochtends zeggen ‘ik heb pijn aan mijn buik’, ‘mijn keel doet zeer’ of ‘ik voel me niet lekker en wil niet naar school’ zeg ik altijd dat ze het eerst moeten proberen. Een lekker boterhammetje en een kopje thee doet vaak wonderen. Tenzij ze natuurlijk al koorts hebben of de hele nacht hebben gespuugd. Gaat het niet op school, kan de juf mama altijd bellen en dan kom ik je gewoon halen. 9 van de 10 keer werkt dit ook en hobbelen ze net als mama gewoon lekker door. Ziek thuis is bij ons met een dekentje op de bank, geen games, geen snoep. Dus ook niet ’s avonds nog even naar sport of dat leuke kinderfeestje. Dat weten ze heel goed en ik vind het belangrijk dat ze leren om niet voor elk pijntje thuis te blijven. Ze moeten juist leren wat het verschil is tussen echt ziek zijn of je niet lekker voelen. En wat het grote voordeel van moeder zijn is, is dat je gewoon ziet, ruikt en/of voelt of ze wel of niet ziek zijn. Een extra zintuig van moedertje natuur.

Signalen
Rode wangen, scheve en waterige ogen en de geur van verkoudheid (snot). Maar vaak zijn ze hiervoor hangerig en gewoon onredelijk en vervelend, ze zoeken ruzie en slapen onrustig. Je kunt dan op je vingers natellen dat er een griepje aan zit te komen. Als ze heel klein zijn, lijkt het wel of ze alles meepakken in zo’n periode. Soms kan het hele gezin te kampen krijgen met zo’n virus. Maar wie wast, kookt en zorgt er dan nog steeds? Mama.

GastbloggerGastblogger – heeft 162 verhalen geschreven.
Wil jij ook schrijven voor Vriendinnen Onder Elkaar? Stuur dan een mailtje naar info@moedersvoormoeders.nl.

Meer Artikelen