seppieDe tijdschriftschappen staan vol magazines voor zwangeren en ouders. Maar voor vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen was er lange tijd niets. Tot Denise Hilhorst Uitgerekend Jij oprichtte.

“Ik begon het blad door mijn eigen ervaringen,” vertelt Denise (44). “Iedereen om me heen werd zwanger, maar mij lukte het vijf jaar lang niet. Ik voelde me alleen op de wereld en ik was boos. Ik vond het zo oneerlijk. En dan maakten mensen soms ook nog pijnlijke opmerkingen als ‘je mag die van mij wel een dagje lenen, dan bedenk je je wel’.”

Forum

“Tijdens mijn ivf-behandelingen bezocht ik voor het eerst een internetforum van lotgenoten op internet. Daar ontmoette ik allemaal vrouwen met dezelfde gedachten en gevoelens als ik. Ik was dus niet gek of raar! Die herkenning was zo fijn.

In de loop der jaren sprak ik als journaliste veel vrouwen bij wie zwanger raken niet vanzelf ging. Ik ontdekte dat zij er liefst zoveel mogelijk over wilden lezen. Niet alleen informatie, ook de verhalen van lotgenoten. Ik  besloot de uitdaging aan te gaan en een tijdschrift op te richten speciaal voor deze groep vrouwen. In 2013 verscheen de eerste papieren uitgave van Uitgerekend Jij, mede dankzij de financiële steun van Moeders voor Moeders. Het magazine werd gratis verspreid via ziekenhuizen.”

Erkenning

“Met Uitgerekend Jij wil ik vrouwen de erkenning geven die ze verdienen. Hen laten weten: je hoeft je niet te schamen. Je probleem is er en je mag erover praten. We schrijven over medische ontwikkelingen, vertellen ervaringsverhalen en geven advies en tips. Na drie papieren edities ging het magazine in 2015 online verder, waardoor we nog actueler kunnen zijn. We publiceren elke maand twee nieuwe artikelen.”

Fout

“Per maand trekken we zo’n 5.000 bezoekers. Dat is ongeveer een derde van alle vrouwen uit de doelgroep. Daar zijn we blij mee. Uitgerekend Jij draagt zeker bij aan de openheid over vruchtbaarheidsproblemen. Soms wordt een artikel uit het magazine wel zestig keer gedeeld op sociale media en musicalactrice Brigitte Nijman is onze ambassadrice. Zelf sprak ik in de periode dat het speelde niet veel over mijn verdriet. Dat vond ik te moeilijk. Ik wil mijn lezers graag behoeden voor die fout. Want openheid leidt ook tot erkenning. Pas als mensen in je omgeving weten wat er met je aan de hand is, kunnen ze er voor je zijn.”

Wonder

Toen ze Uitgerekend Jij oprichtte hoorde Denise al niet meer bij haar doelgroep. Via ivf kreeg zij in 2007 een tweeling. “Ik weet wat de vragen en zorgen zijn van onze lezers, ook al ben ik nu zelf moeder. Ik ken hun pijn. Voor de doelgroep ben ik trouwens het levende bewijs dat er altijd hoop is. Onze tweede ivf-behandeling leverde één embryo van matige kwaliteit op en vier van slechte kwaliteit. Het matige embryo terugplaatsen gaf nauwelijks een kans op een zwangerschap. Die kans werd ietsje groter door ook nog een ‘slecht’ embryo terug te plaatsen. Een tweeling was volgens het medische team uitgesloten. Die eerste echo met twee kloppende hartjes was een prachtige verrassing. En een klein wonder.”

GastbloggerGastblogger – heeft 162 verhalen geschreven.
Wil jij ook schrijven voor Vriendinnen Onder Elkaar? Stuur dan een mailtje naar info@moedersvoormoeders.nl.

Meer Artikelen