Blog HenrikeGeboorte: in elke uithoek van de wereld gebeurt het, maar overal is het anders. Even wonderlijk en bijzonder, maar op een total andere manier. Kennen we hier een oer-Hollandse thuisbevalling, 600 kilometer over de grens doen ze het weer totaal anders!

Zwitserland kent bijvoorbeeld een geplande keizersnede. In België, Duitsland, Zweden en de Verenigde Staten wordt een bevalling veelal medisch aangepakt: eigenlijk iedereen bevalt in het ziekenhuis. Al hebben we de laatste tijd natuurlijk ook genoeg berichten gelezen en video’s gezien van vrouwen die al onderweg naar het ziekenhuis bevallen!

Op je gemak
Hier in Nederland hechten we juist veel waarde aan een bevalling naar persoonlijke voorkeur: de mama-to-be moet zich zoveel mogelijk op haar gemak voelen, zij heeft het vaak voor het zeggen. In het buitenland is het vaak de taak van een arts met dus de medische benadering: een ruggenprik die meer dan regelmatig voorkomt, lachgas of dus een keizersnede.

Een kwestie van cultuur
Hoewel het voor veel Westerse landen dus als ongebruikelijk wordt beschouwd dat we graag thuis willen bevallen, is dit niet heel bijzonder in vergelijking met landen waar cultuur en/of religie centraal staan bij de geboorte.

Op het blog “mama enzo” vonden we, naast bovenstaande info, een lijstje van diverse ‘bijzondere’ rituelen of gebruiken rondom een bevalling:

In Peru zijn er speciale medische centra waar je (volgens de traditie) staand kunt bevallen.
Vrouwen uit Gambia werken zo lang mogelijk door. Als het kindje geboren wordt, geeft de vrouw geen kik en helpen andere vrouwen door op de buik te duwen tijdens het persen. In ieder geval geen ruggenprik voor deze stoere vrouwen.
Veel Amerikaanse vaders krijgen geen vrij als hun kindje geboren is. Ze nemen in plaats van beschuit met muisjes, een pot blauwe of roze pepermuntjes mee naar het werk.
De bevalling van Turkse of Marokkaanse vrouwen staan bol van de rituelen. De hoofddoek gaat bijvoorbeeld af, alles moet los zijn voor een goede ontsluiting. Er is veel familie bij aanwezig en de vrouwen zijn heel intiem met elkaar.
Bij de Zulu-vrouwen in Zuid-Afrika heeft de moeder de hele bevalling een band om haar lichaam zodat de baby niet de verkeerde kant op gaat. Als de baby geboren is danst de vroedvrouw er eerst een rondje mee voordat de baby naar de moeder gaat

Een prima gespreksonderwerp voor toekomstige babyshowers, niet waar? ;)

Bron: www.mamaenzo.nl

SuzanneSuzanne – heeft 92 verhalen geschreven.
Suzanne, community manager

Meer Artikelen