mvmannetelMoederdag is een prachtige dag. Maar als je al heel lang ook graag mama wilt worden, kan het ook best een confronterende dag zijn. Zangeres Brigitte Nijman, zelf ongewenst kinderloos, komt in actie.

Brigitte Nijman (44) heeft ondanks IVF-pogingen nooit moeder mogen worden. Vorig jaar werd ze ambassadeur van het platform Uitgerekend Jij. Dit platform is er speciaal voor vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen. Ze geven elk jaar in oktober een magazine uit en er is een uitgebreide site met artikelen. Brigitte heeft niet alleen haar naam aan dit initiatief verbonden, ze komt ook voor de vrouwen om wie het gaat in actie!

Onderduiken
Brigitte: “Op Moederdag, en trouwens ook in de weken ervoor, zou ik het liefste onderduiken. Ik hoef de televisie maar aan te zetten, de radio, of de computer en het is ‘in my face’ dat ik geen moeder ben. Ik heb gelukkig mijn eigen moeder nog, en mijn schoonmoeder, dus daar richt ik me volledig op. Maar van binnen knaagt het. Mijn man en zijn dochters, mijn bonusdochters noem ik ze, proberen het een mooie dag voor me te maken. En mijn familie is heel lief, die denken op zo’n dag ook aan me. Toch: het raakt me enorm.”

Verborgen verdriet
Er is veel eenzaamheid rondom ongewenste kinderloosheid, weet Brigitte. “Veel vrouwen weten via de media dat ik geen kinderen heb mogen krijgen. Zij voegen me toe op Facebook of sturen me een mailtje. Daardoor merk ik dat er heleboel verborgen verdriet is. Ik denk dat die vrouwen soms heel eenzaam zijn, net als ik. Sommigen kunnen er best met hun vriendinnen of familie over praten, maar met het gemis omgaan, dat moet je echt zelf doen. En tja, de wereld is toch ingericht op gezinnen. Dat kan pijn doen.”

Mooi gebaar
Juist omdat de periode rond Moederdag zo’n confronterende tijd kan zijn, wil Brigitte op dat moment een gebaar maken naar alle vrouwen die ook zo graag mama hadden willen zijn. “Ik heb een heel bijzonder liedje opgenomen: Je moeder ongekend. Singer songwriter Leonie Meijer heeft dit spontaan voor mij geschreven nadat ik haar had verteld over mijn droom van een eigen kindje, en dat die niet was uitgekomen. Zo’n bijzonder cadeau, dat wil ik doorgeven!”

Je kunt het nummer Je moeder ongekend van Brigitte Nijman gratis beluisteren via www.uitgerekendjij.nl/brigitte.

DeniseDenise – heeft 79 verhalen geschreven.
42, journalist, doorbreekt in haar artikelen graag zo nu en dan een taboe over kinderwens, zwangerschap en ouderschap. Lees meer over haar werk op haar website.

Meer Artikelen