MvM_KinderwensMiriam van Kreij begeleidt in haar praktijk MirreMaan vrouwen die ooit een miskraam hadden. Zij hoort zoveel uitspraken over miskramen die niet kloppen. Misverstanden dus. Tijd om te vertellen hoe het echt zit!

1. Je mag pas verdriet hebben bij drie maanden
“Volgens sommigen mag je pas treuren om een miskraam als je minstens drie maanden zwanger was. De ervaring is dat de duur van de zwangerschap niet per se bepalend is. Een vroege miskraam doet er ook toe. Dus, verloor je een prille zwangerschap? Ook dan is het belangrijk om het ongeboren kindje plek te geven.”

2. Het is beter om er niet over te praten
“Sommige vrouwen denken – of krijgen te horen van hun omgeving – dat het beter is om niet meer over de miskraam te praten. Dan gaat het verdriet misschien ook vanzelf weg. Maar wat blijkt? Wegstoppen werkt meestal niet. Dan vraagt het gemis namelijk op een andere manier aandacht. Het is heel helend om er wel over te praten! Om je gevoel te delen. Dus, vertel erover. Schrijf het van je af. Maak iets creatiefs. Kies een manier die bij je past. Maar: deel!”

3. Het was nog geen kindje
“Je ongeboren kind bestaat wel degelijk. En dat uit zich in het dagelijks leven. Ongeboren kinderen doen er misschien niet toe voor de buitenwereld, maar wel voor de binnenwereld. Alles en iedereen heeft recht op een plek. Dus, geef aandacht aan het ongeboren kind. Misschien omdat juist dit kind je moeder maakte. Als het ongeboren kind géén plek krijgt, dan kan zich dat op allerlei manieren uiten. Het geeft rust als een ongeboren kind plek krijgt.”

4. Het verdriet is na een paar weken wel over
“Als je miskraam net is gebeurd, leeft iedereen met je mee. Maar na een tijd is dit vaak anders. Helemaal als er daarna weer een kindje komt of als het om een tweede kindje gaat. Dan bagatelliseren buitenstaanders het verdriet vaak. Dus, het verdriet moet na een tijdje over zijn? Dat kan, maar dat hoeft niet. Soms gaan er ook juist wat jaren overheen, voordat het verdriet echt gevoeld kan worden. Aan mijn trainingen doen vrouwen mee, die net een paar maanden daarvoor een miskraam hadden. Maar ook vrouwen voor wie het dertig jaar geleden is. En alles daar tussenin. Verdriet is iets persoonlijks. Er zijn geen regels voor hoe lang dat mag duren. Of hoe heftig of ingetogen dat mag zijn.”

5. “Treur niet langer nu je opnieuw zwanger bent!”
Buitenstaanders halen vaak opgelucht adem als je na een miskraam opnieuw zwanger bent. Mag jij dan van jezelf nog rouwen om het missende kindje? Of moet jij van jezelf ook opgelucht en blij zijn omdat deze zwangerschap goed gaat? Het is helend als je verdriet mag hebben om wat had kunnen zijn. Dat kan bestaan naast de blijdschap om een nieuwe zwangerschap. En als je een miskraam kreeg, terwijl je al een of meer levende kinderen hebt; mag je dan wel verdriet hebben? Ja, dat mag. Omdat elk kind recht heeft op een eigen plek. Omarm dus ook dit kindje!”

Miriam van Kreij schreef het e-boek ‘De vijf misverstanden rond miskramen. Dit e-boek kun je gratis aanvragen op www.mirremaan.nl Daar lees je ook over de workshop ‘Rust rond je miskraam’.

DeniseDenise – heeft 79 verhalen geschreven.
42, journalist, doorbreekt in haar artikelen graag zo nu en dan een taboe over kinderwens, zwangerschap en ouderschap. Lees meer over haar werk op haar website.

Meer Artikelen