mvmblogdeniseDat gezond leven en eten belangrijk is tijdens de zwangerschap, dat weten de meeste vrouwen wel. Maar dat het ook belangrijk is om je goed voor te bereiden vóórdat je zwanger bent, is minder bekend.

“Wetenschappers hebben aangetoond dat de periode voor de zwangerschap een belangrijke fase is,” vertelt huisarts Lieke de Jong-Potjer. “Je kunt dan al dingen doen of juist laten om de kans op een gezond kind straks te vergroten. Maar dat moet nog verder doordringen tot het grote publiek. Daar zijn al wel initiatieven voor genomen; een heel toegankelijke website bijvoorbeeld is www.strakszwangerworden.nl.”

Zelf informatie inwinnen als je zwanger wilt worden is belangrijk, vooral omdat er niet één verantwoordelijke zorgverlener is. De Jong-Potjer geeft een voorbeeld. “Een vrouw met epilepsie die anti-epileptica slikt; dat is risicovolle medicatie voor een ongeboren kind. Maar wie weet dat zij zwanger wil worden en vertelt haar dit? Hetzelfde geldt voor het slikken van foliumzuur. Er is jaren terug één keer een landelijke campagne geweest, maar wie vertelt het nu aan vrouwen die zwanger willen worden? Veel vrouwen horen dit soort dingen pas als ze al zwanger zijn, bijvoorbeeld van de verloskundige.”

Maaike (30) zocht wél van tevoren naar informatie. “Ik vroeg me af wat het effect van mijn overgewicht op mijn vruchtbaarheid was. En ik wilde weten hoe het zit met de erfelijkheid van het syndroom van Down. Op internet vond ik geen eenduidige antwoorden. Ik zag op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Mijn huisarts wees me op een kinderwensspreekuur bij een lokale verloskundigenpraktijk.” Maaike voelde zich enorm gesteund door de verloskundige. “Ik heb antwoord op al mijn vragen gehad.”

Huisarts Jong-Potjer adviseert elke vrouw die bij haar komt voor de pil ook nog eens langs te komen als ze met de pil stopt omdat ze zwanger wil worden. Ze houdt ook kinderwensspreekuren in haar praktijk. Daarbij gebruikt ze de website www.zwangerwijzer.nl als leidraad om systematisch alle risicofactoren boven water te krijgen. “Ik laat het stel – want dit is zowel voor de vrouw als voor de man van belang – eerst thuis de vragen invullen en die nemen we dan samen door. Je weet nooit van tevoren welke risicofactoren er allemaal spelen. Het gaat om zoveel verschillende dingen. Risicovolle omstandigheden op het werk, ziektes in de familie, leefstijl, roken, drinken. Mijn ervaring is dat er bij bijna iedereen wel iets is waar je rekening mee moet houden voordat je zwanger raakt.”

DeniseDenise – heeft 79 verhalen geschreven.
42, journalist, doorbreekt in haar artikelen graag zo nu en dan een taboe over kinderwens, zwangerschap en ouderschap. Lees meer over haar werk op haar website.

Meer Artikelen