Blog JoanNaarmate je zwangerschap vordert kom je steeds meer te weten over dingen als persweeën, blaasproblemen en bekkenpijn. Heel veel begrippen ken je waarschijnlijk al voor je zwanger bent, maar er zijn ook genoeg termen die je misschien niet of nauwelijks zult horen.

Wij zetten er de komende weken een aantal voor je op een rijtje. Deze week aandacht voor de B-B-B!

Bandenpijnen
Tijdens je zwangerschap en bevalling zul je meer dan genoeg – en vooral zeer verschillende – pijnen ervaren, dus het is geen gek idee op de hoogte te zijn van wat je zoals kunt verwachten. Bandenpijn bijvoorbeeld. Hier is sprake van tijdens je zwangerschap, doordat de banden die je baarmoeder ‘dragen’ worden opgerekt. Het advies? Geen onverwachte bewegingen en bewegen alsof je een minirokje draagt. Vrouwelijk en pijn-bestrijdend, wat wil je nog meer?

Beenweeën
Koffie kan, thee kan, melk kan. En persweeën, naweeën, stormweeën: dat kennen we allemaal wel. Maar beenweeën? Ze bestaan echt! Wanneer de pijn van weeën uitstraalt naar de bovenbenen – en daardoor de pijn eigenlijk meer in de bovenbenen lijkt te zitten, is er sprake van beenweeën. Omdat pijn in de buik uit lijkt te blijven, denken veel vrouwen dat ze niet aan het bevallen zijn. Niets is minder waar! Hoewel je de pijn het heftigst in je benen voelt, begint het in je buik. Je hebt dan ook wel degelijk ontsluiting.

Bilirubine
De website van verloskundigen praktijk De Kei omschrijft bilirubine in eerste instantie best gezellig. “Soms wordt een baby geel van kleur. Het lijkt in eerste instantie of de baby op vakantie is geweest. Het krijgt een “gezonde kleur”. Het bezoek zal de baby complimenten geven.” Hoewel dit niet perse het geval is, is het gelukkig ook zeker niet gevaarlijk. De gele kleur wordt veroorzaakt door de afvalstof bilirubine, die niet snel genoeg door de lever kan worden afgebroken en daarom tijdelijk wordt opgeslagen onder de huid. Met genoeg daglicht wordt de stof vanzelf omgezet in iets dat de baby op een natuurlijke manier weer kwijtraakt, maar een extra oogje in het zeil houden kan geen kwaad.

Welke begrippen leerde jij pas kennen toen het eenmaal zover was? We zijn nieuwsgierig!

SuzanneSuzanne – heeft 92 verhalen geschreven.
Suzanne, community manager

Meer Artikelen

  • Geen artikelen gevonden