Hands-Medium-290Iedereen voert het moederschap op haar eigen manier uit. Geheel terecht natuurlijk, want alleen jij – een vooruit, je partner – weet hoe je je kind op zou willen voeden. Maar dat je het soms even niet meer weet, is meer dan begrijpelijk. Want elke moeder snapt dat mama zijn niet alleen glorieus en vol met liefde is. Het gaat niet altijd over rozen. En ondanks dat we dat allemaal weten, oordelen we toch nog steeds (wel eens). Kunnen we ook niets aan doen. Of toch wel?

Laten we vooropstellen dat we allemaal in hetzelfde – meest van de tijd gelukzalige en prachtige – schuitje zitten. We’ve all been there, wat betekent dat we ook allemaal wel eens, zij het in stilte, een oordeel hebben geveld over het het ouderschap van ouders om ons heen. En dat mag, maar laten we ook proberen elkaar te helpen. Blije ouders betekent blije kinderen en dat betekent: nog blijere ouders! En zou maar zo eens in een mooie vriendschap kunnen resulteren. Dus; sla de handen ineen!

Daarom hieronder een aantal misschien voor de hand liggende opties om een mama in je omgeving te helpen. Zoals de moeder die besloot de uitgeputte mede-moeder even te laten slapen en op diens kindje te letten. Niet oordelen, wel helpen!

1. Denk buiten je eigen agenda.
Help jij (naast je werk) veel op de crèche of basisschool van je kind(eren) en organiseer je veel? Dan kun je het verschil maken voor de mama’s die in verband met een full time baan niet bij die middagmeetings of activiteiten midden op de dag kunnen zijn. Kijk eens wat er in overleg mogelijk is: het wordt er misschien niet direct makkelijker op, maar ongetwijfeld een stuk leuker!

2. Ben eens een babysitter!
En dan niet drie dagen maar week, tien uur per dag. Maar gewoon eens, omdat het kan. Hoor je een (alleenstaande) moeder op het schoolplein over een zieke vriendin, een partner met wie het niet zo goed gaat of een evenement waar ze heel graag bij wil zijn maar dat niet kan in verband met haar kinderen? Wellicht kun jij haar uit de brand helpen! Voor elkaar klaar staan kan geen kwaad natuurlijk. Babysitten bij of voor de buren is vaak helemaal makkelijk.

3, Gebruik die technology!
Samen sta je sterker dan alleen en tegenwoordig is ‘samen staan’ makkelijker dan ooit. Richt bijvoorbeeld een Facebook groep voor alleen de ouders die bij je kindje op de crèche, school, of in het gastouder gezin zitten. Zo blijven jullie makkelijk op de hoogte en kunnen jullie ook samen dingen opppakken, mocht daar behoefte aan zijn. Contact over een kinderfeestje, waterpokken op de crèche, of de laatste updates (geen roddels ;)) wordt zo ontzettend makkelijk!

Whats up?
Contact met andere ouders kan dingen vaak een stuk eenvoudiger maken. En je kunt vrienden maken. Wat dacht je van een groeps Whats App, waarin jullie moeders samen kunnen lachen, klagen en indien nodig: huilen. In sommige gevallen is het namelijk een stuk prettiger om dingen te delen met mede-ouders, in plaats van bijvoorbeeld je beste vriendin die nog lang niet aan kinderen wil denken. Daarnaast is het voor veel mensen makkelijker hulp aan te nemen van mensen die wat verder van hen af staan.

Heb jij een eigen manier waarop je mede-mama’s probeert te helpen? Praat mee op onze Facebook pagina!

SuzanneSuzanne – heeft 92 verhalen geschreven.
Suzanne, community manager

Meer Artikelen