20140522_Blog_UitgerekendJij290x290Veel vrouwen die te maken hebben met vruchtbaarheidsproblemen voelen zich niet gezien. Voor zwangere vrouwen en gezinnen is er volop aandacht, voor hen veel minder, vinden ze. Gelukkig is er Uitgerekend Jij: een jaarlijks magazine en een site over vruchtbaarheidsproblemen.

Het verbaast Melanie (33), die al een paar jaar tevergeefs probeert om zwanger te raken, hoe weinig mensen in haar omgeving erbij stilstaan dat het misschien niet lukt. Veel mensen denken nog dat een kind krijgen vanzelfsprekend is, soms hoor je zelfs mensen zeggen dat ze een kind willen ‘nemen’. Ik denk dat meer aandacht voor de problematiek tot meer begrip kan leiden, maar ook tot meer openheid. Nu is het nog best een taboe.”

Vrouwen helpen
“Moeders voor Moeders is dan ook niet voor niets hoofdsponsor van het project ‘Uitgerekend Jij’, dat bestaat uit een jaarlijks magazine en een site met nieuws en artikelen,” zegt marketingmedewerker Sandra Hoes. “Vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen helpen, dát is waar het bij Moeders voor Moeders om draait. Uitgerekend Jij geeft deze vrouwen inzichten, inspiratie, troost en plezier. Dat vinden wij heel belangrijk, dus dat ondersteunen we graag.”

In de schijnwerpers
Zangeres Brigitte Nijman, die kinderloos bleef na drie IVF-pogingen, werd ambassadeur van Uitgerekend Jij. “Het magazine en de site zijn fantastisch en zó belangrijk voor heel veel mensen. Het thema leeft veel te veel in het donker, bijna niemand praat erover. Ik help graag mee om het meer in de schijnwerpers te zetten. De mensen die dagelijks worden geconfronteerd met vruchtbaarheidsproblemen verdienen dat.” Melanie vindt het heel bijzonder dat Brigitte dit doet. “Er zijn maar weinig bekende Nederlanders die hier zo open zijn. Als je de bladen moet geloven, zijn ze bijna allemaal zó zwanger.”

Vriendin worden
Melanie las ook nummer 1 van het magazine, dat in april 2013 verscheen. “Ik heb het van voor tot achter in één ruk uitgelezen. Wat een herkenning! Het hielp me ook om het onderwerp in mijn omgeving bespreekbaar te maken, omdat ik het kon uitlenen aan mijn vriendinnen. Ik vind het heel bijzonder: een blad dat er helemaal voor mij en andere mensen in mijn situatie is. Ik hoop dat er nog héél veel nummers mogen verschijnen.”

Het magazine Uitgerekend Jij wordt één keer per jaar gratis verspreid via bijna honderd Nederlandse ziekenhuizen. Begin oktober 2014 komt het tweede nummer uit. Als je nummer twee persoonlijk thuisgestuurd wilt krijgen, of als je dit project wilt steunen, kun je op de site voor € 7,50 vriendin worden.

DeniseDenise – heeft 79 verhalen geschreven.
42, journalist, doorbreekt in haar artikelen graag zo nu en dan een taboe over kinderwens, zwangerschap en ouderschap. Lees meer over haar werk op haar website.

Meer Artikelen