mvmrokenEen zwangerschap is een prima reden om te stoppen met roken. Toch rookt naar schatting zo’n 10% van de vrouwen door als ze zwanger zijn. Onwetendheid of iets anders?

Voor Mirjam (32) was het duidelijk: zodra ze zwanger zou zijn, zou ze meteen stoppen met roken. “Ik wist zeker dat als het eenmaal zo ver zou zijn, ik meteen niet meer zou talen naar sigaretten. Maar ik had het mis, ik vond het in het begin heel erg lastig om van de sigaretten af te blijven. Een pakje per dag heb ik na de positieve test niet meer gerookt, hooguit een paar sigaretten per dag. Maar toch, het was slecht voor mijn baby en ik raakte er enorm gefrustreerd van. Ik vond mezelf zwak, slecht en stom. Ik kon mij in die periode ook heel goed voorstellen dat er vrouwen waren die mij deze zwangerschap hierdoor misgunden.”

Risico’s
Roken tijdens je zwangerschap brengt risico’s met zich mee. Je baby rookt in feite mee als jij een sigaret opsteekt. Je hebt hierdoor meer kans op een miskraam, vroeggeboorte en wiegendood van je baby. Ook kan je placenta al voor je bevalling loslaten. Je baby heeft daardoor geen zuurstof meer en dat kan levensbedreigend zijn. Daarnaast heeft een baby van een rokende moeder een lager geboortegewicht dan van een niet-rokende moeder. “ De meeste vrouwen weten wel dat het niet zo goed is voor de kleine,” zegt Wanda de Kanter, longarts in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en voorzitter van de Stichting rookpreventie jeugd. “Het feit dat zij doorroken zegt iets over de (erfelijke) ernst van de verslaving.”

Eerder stoppen
De ervaring van longarts de Kanter is dat veel vrouwen denken als Mirjam; ze zijn van plan om te stoppen als de zwangerschapstest positief is. “Maar dan ben je al een paar weken op weg. En juist in die eerste weken heb je een verhoogd risico op het ontstaan van afwijkingen zoals een hazenlipje. Bovendien: als je pas stopt als je al zwanger bent, is de kans dat je na je bevalling weer begint heel groot. En dat geeft weer meer kans op wiegendood en chronische oorontstekingen bij de baby.” Het advies van longarts de Kanter luidt dan ook: “Stop eerst allebei met roken, en dan pas met de pil. Dat is ook nog eens beter voor je kans op een zwangerschap. Roken heeft een ongunstig effect op de vruchtbaarheid; zowel bij vrouwen als bij mannen.”

Stress?
Deborah (29) is aangewezen op IVF. Haar man rookt niet, zij wel. “De arts heeft me wel uitgelegd dat het beter is om te stoppen, maar de behandelingen geven me zoveel stress. Daar heb ik mijn sigaretje hard bij nodig!” Volgens longarts de Kanter is het een wijdverspreid misverstand dat roken tegen stress zou helpen, of dat de stress die het stoppen met roken geeft erger is voor de baby dan de sigaret zelf. “De waarheid is dat roken juist stress geeft. Ongeveer een half uur na het roken van een sigaret daalt de nicotine: en dat voelt als onrust, die verkeerd wordt benoemd als stress. Deze ‘nicotine tekort onrust’ kun je alleen oplossen met een volgende sigaret. Als je dit honderdduizend keren hebt gedaan denk je echt dat roken tegen stress helpt.”

Begeleiding bij stoppen
“Als het niet lukt om zelfstandig van die verslaving af te komen, kun je het beste naar je huisarts gaan om te vragen waar je de beste rookstopbegeleiding kunt krijgen, ” adviseert longarts de Kanter. Voor Mirjam was de eerste echo uiteindelijk doorslaggevend. “ Helaas een beetje laat, maar toch. Op het moment dat ik dat kleine frummeltje in mijn buik zag met een tikkend hartje, keek ik meteen heel anders tegen mijn rookgedrag aan. Ik heb mijn laatste pakje in de hal van het ziekenhuis nog in de prullenbak gegooid. Het was klaar.”

Lukte het jou om te stoppen met roken?

DeniseDenise – heeft 79 verhalen geschreven.
42, journalist, doorbreekt in haar artikelen graag zo nu en dan een taboe over kinderwens, zwangerschap en ouderschap. Lees meer over haar werk op haar website.

Meer Artikelen