kerstblogjeAls je rond deze tijd bent uitgerekend, zou je kindje zo maar eens op eerste of tweede kerstdag geboren kunnen worden. Of op oudjaars- of nieuwsjaarsdag. Leuk of niet?

Renate (28) vindt het spannend; zal ze een kerstkindje krijgen of niet? Ze is uitgerekend op 25 december. “Ik ben zwanger geraakt na vier jaar van onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis. Het lijkt me eigenlijk wel heel bijzonder om ons ‘feest’kindje dan ook op een feestdag te krijgen.” Zelf is Renate op 31 december jarig, dus ze weet wat het is om je verjaardag te vieren op een feestdag. “Ik heb er nooit last van gehad, ik vond het als kind juist wel leuk om op mijn eigen verjaardag altijd met sterretjes in mijn hand te staan. Ik zou het alleen wel jammer vinden als ons kindje op mijn verjaardag geboren zou worden. Ik gun hem of haar een eigen dag, ook al zou het dan misschien een kerstdag zijn!”

Lekkere glimjurk
De dochter van Sascha (27), Milou, werd vier jaar geleden drie weken te vroeg geboren, op eerste kerstdag. “Ik was natuurlijk niet uitgerekend rond kerst, dus ik had helemaal niet gerekend op een kerstkindje. Dat maakte het extra speciaal. Ik vind het alleen maar leuk dat Milou met kerst jarig is. Mijn moeder naait elk jaar een verjaardagsjurk voor haar. Omdat het kerst is, mag het een lekkere glimjurk zijn. Zoiets doe je anders niet zo snel denk ik. Milou vindt het prachtig!”
Inge (30) moet er juist niet aan denken om op eerste of tweede kerstdag te bevallen. “En die kans is best groot, want ik ben de 27e uitgerekend. Ik vind het gewoon geen leuk idee, dat mijn kind ieder jaar met kerst jarig zou zijn. Met kerst heeft iedereen wel andere dingen aan zijn hoofd dan naar een kinderverjaardag gaan.”

Verjaardagsbollen
Angela (32) geniet juist van de speciale geboortedag van haar zoon. Zijn geboorte werd gevierd met vuurwerk, zo voelde het toen hij vorig jaar op oudjaarsdag om 23.45 uur ter wereld was gekomen. Helaas mocht ik vanwege de keizersnede geen champagne drinken, anders had ik dat zeker gedaan. Dit jaar maken we van zijn verjaardag een feestelijke dag. De hele dag mag iedereen ‘verjaardagsbollen’ komen eten!”
“Dat wil ik ook,” roept Monica (31), die is uitgerekend op 31 december. “Het lijkt me geweldig om met ons kindje in mijn armen vanuit mijn ziekenhuisbed het vuurwerk te zien. Feestelijker kan toch niet?”
Birgit (33) vindt het lastiger dat haar tweeling (bijna 3) op een feestdag jarig is. “Onderaan alle feestdagen bungelt de verjaardag van de meisjes: op 1 januari. Wéér een feestje organiseren, dat valt niet mee. Maar als iedereen er eenmaal is, is het gelukkig altijd ontspannen en gezellig.”

Wat vind jij: bevallen op een feestdag, leuk of niet?

DeniseDenise – heeft 79 verhalen geschreven.
42, journalist, doorbreekt in haar artikelen graag zo nu en dan een taboe over kinderwens, zwangerschap en ouderschap. Lees meer over haar werk op haar website.

Meer Artikelen