Als informatrice hoor ik het wel eens: wat een gedoe is het af en toe, het opvangen van de urine. Het ruikt soms onprettig, je moet rekening houden met de ophaaltijden van de kratjes, zwanger zijn is al erg zwaar en dan komt dit er ook nog eens bij. Voor sommigen is dit zelfs een reden om af te zien van deelname. Uiteraard respecteer ik deze keuze van iedere (aanstaande) moeder – niemand is verplicht om mee te doen! Laten we dat vooral voorop stellen. Toch kan ik het erg jammer vinden wanneer de enige reden voor afzien van deelname, het algemene ‘gedonder’ is. Stilletjes denk ik dan wel: “gedonder, gedonder??” weet je wat een gedonder is? Zwanger willen worden, terwijl het niet lukt… nee, het is juist heel bijzonder dat je mee kan doen! En…. Ik kan het weten.

Lang zelf proberen, onderzoeken, IUI behandelingen, IVF behandelingen – ga zo maar door. Het wilde toch niet lukken. Maar we ondergingen het zonder te morren, want we wilden zo graag een kindje. En daar heb je veel voor over. En we waren enorm dankbaar voor alle kansen die we kregen. Toen geen één behandeling succesvol bleek en we na ruim 5 jaar nog steeds met lege handen stonden, besloten we alsnog niet op te geven. Inmiddels zijn we trotse ouders van twee prachtige dochters uit China. En ik weet zeker dat ik die stap niet had genomen zonder al die kansen, al dat ‘gedonder’.

Je bent absoluut niet verplicht om mee te doen aan Moeders voor Moeders. Dat is natuurlijk ook het idee: je helpt, en dat moet je doen uit eigen beweging. Maar misschien is het wijs om het ‘gedoe en gedonder’ eens in perspectief te zetten, en na te denken hoeveel aanstaande moeders je een enorm plezier kan doen met wat eigenlijk maar een kleine moeite is.

Deze blog is geschreven door onze informatrice Greta Rubingh.

SuzanneSuzanne – heeft 92 verhalen geschreven.
Suzanne, community manager

Meer Artikelen