Odette (44) is meer dan vier jaar werkzaam voor Moeders voor Moeders. In deze blog vertelt ze over wat ze allemaal meemaakt als informatrice.

Regelmatig kom ik bij vrouwen die vijf of zes weken zwanger zijn. Ze zijn net bekomen van het grote nieuws dat ze moeder worden en dan moeten ze meteen allerlei dingen gaan regelen. Naar welke verloskundige wil ik? Bij wie schrijf ik me in voor kraamzorg? Blijf ik werken en hoe ga ik mijn kinderopvang regelen? Omdat de meesten de zwangerschap nog even geheim willen houden, ben ik meestal de eerste aan wie deze vragen worden gesteld. Regelmatig wordt mij gevraagd wanneer je bekendmaakt dat je zwanger bent. Dat is heel persoonlijk. De ene vrouw vertelt het als de zwangerschapstest (bij wijze van spreken) nog nat is en de ander houdt veertien weken haar mond dicht. Toen ik zelf zwanger was heb ik dit al heel snel aan mijn familie verteld. Ik dacht: mocht het mis gaan, dat zijn dit de mensen die mij kunnen steunen. Ik zou het vervelend hebben gevonden om tegen mijn ouders te moeten zeggen dat ik zwanger was en ik dát geluk niet met ze had kunnen delen.

En dan is het zover. Je maakt bekend dat je zwanger bent. Hoe doe je dit op een leuke manier? Ik heb al heel wat creatieve dames ingeschreven. Sommigen laten een rompertje maken met de tekst ‘lieve opa/oma’, anderen maken zelf kaarten, bij de volgende krijgt het oudste kind een T-shirt aan met de tekst ‘Ik word grote broer/zus’. Het leukste vond ik een mevrouw, die op haar verjaardag haar huis vol had gezet met kaarsjes in waxinelichthouders met roze, witte en blauwe muisjes. Haar moeder vroeg haar wat ze toch allemaal op tafel had staan. Toen het kwartje viel, zat de hele kamer emotioneel te sniffen van het geweldige nieuws!

Odette - MvM – heeft 6 verhalen geschreven.

Meer Artikelen